Pescuitul de tip spinning – Primul pas catre a deveni un pescar experimentat
Pescuitul este una dintre cele mai asteptate activitati in aer liber ale verii. Fie ca vrei sa petreci timp singur sau cu familia si prietenii, aceasta activitate te va tine mereu atent si in priza, permitandu-ti, in acelasi timp, sa te relaxezi.
Exista multiple stiluri de pescuit si fiecare pescar va incerca sa te impresioneze cu propriile povesti despre pescuit. Pana la urma, aici vei gasi si frumusetea sportului. Unul dintre aceste stiluri este pescuitul spinning, un nume nou, dar o tehnica pe care cu siguranta o cunosti deja, fie ca abia ai inceput sa fii pasionat de pescuit, fie ca ai multe sezoane de experienta cu undita in mana.
Ce este pescuitul de tip spinning?
Probabil ca majoritatea oamenilor, atunci cand aud cuvantul „pescuit”, isi imagineaza pescuitului de tip spinning: un pescar singuratic, stand pe o banca, cu o undita de pescuit in mana, pe care o arunca in apa in mod repetat, pana cand prinde, in sfarsit, un peste. Totusi, atunci cand este vorba mai specific de pescuitul de tip spinning, componenta importanta este partea de centrifugare, de unde vine si numele stilului de pescuit spinning, reprezentand actiunea care este pusa in miscare de mulineta rotativa. Acest tip de mulineta este una dintre cele mai cunoscute si este, de asemenea, una dintre cele mai usor de utilizat.
Pescuitul de spinning este accesibil si este destinat in special pescuirii de pesti rapitori, in perioada martie-noiembrie, cand acesta devine cea mai frecvent intalnita metoda de pescuit. In plus, nu doar ca este popular si usor accesibil tuturor, dar este, de asemenea, usor de invatat in ceea ce priveste partea tehnica, de filare propriu-zisa a pestelui.
Pescuitul de rapitori este in general vazut ca o activitate de vara. Acest lucru se datoreaza faptului ca speciile pradatoare petrec iarna in ape mai adanci, dar ajung in ape mai putin adanci si, ca atare, in raza de actiune a pescarilor, in lunile de calduroase.
Unde poti pescui in stil spinning?
Poti incepe sa filezi pestele aproape oriunde, pe un scaun sau in picioare, langa apa, dupa cum te simti mai confortabil. Locatiile cu acces usor, cum ar fi docurile, digurile si platformele, ofera un spatiu deschis pentru a pescui si a fi in actiune, insa pescuitul de pe un mal sau de pe tarm este o modalitate excelenta de a fi mai aproape de apa si de a te simti mai relaxat. In plus, ai optiunea de a pescui din barca sau din canoe in cautarea celui mai mare rapitor. Depinde mai ales de preferintele tale personale, dar si de informatiile pe care le ai despre locul in care pescuiesti.
Unii pesti sunt mai usor de prins de pe o barca in mijlocul unui lac, in timp ce altii sunt mai usor de prins de pe un doc sau mal. Sa te informezi in prealabil asupra tipului de peste pe care doresti sa-l prinzi, te va ajuta sa alegi locul potrivit. Ideal ar fi sa incerci sa te „pui bine” cu localnicii sau cu oamenii care merg mai des la pescuit in acea zona, pentru a descoperi informatii despre acel loc. Daca esti nou-venit, s-ar putea sa ratezi locurile secrete, care promit capturi bune.
De asemenea, sa ai mereu in vedere orice reglementare a locului de pescuit. Se poate ca in anumite perioade pescuitul sa fie interzis in anumite zone. De asemenea, daca te gandesti sa pescuiesti dintr-o barca sau dintr-o canoe, asigura-te ca acest lucru este permis in locul in care vrei sa o faci.
Ca diferente majore generale, spinningul poate fi desfasurat atat in ape naturale, cat si in complexe piscicole destinate special pescuitului sportiv, unde vei avea sanse sa prinzi capturi mai mari. Totusi, pentru a doua categorie, trebuie sa tii minte ca majoritatea functioneaza dupa regula catch&release, adica va trebui sa eliberezi pestele inapoi in apa dupa ce il prinzi.
In Romania, speciile cele mai intalnite de pesti rapitori sunt:
- stiuca;
- somnul;
- pastravul curcubeu;
- cleanul;
- bibanul;
- avatul;
- salaul.
Ce echipament este necesar pentru spinning?
Din fericire, spinningul nu necesita mult echipament pentru a incepe, iar cel necesar filarii este relativ ieftin in comparatie cu cele de pescuit la distanta. In general, pescarii aleg combinatii mai usoare de tije si mulinete. In plus, o sesiune de pescuit cu naluci presupune aruncarea si derularea repetate, iar utilizarea unei tije grele pentru aceasta este extrem de obositoare. Din aceste motive, pescarii folosesc adesea una delicata, care are o lungime de 2-3 metri si este capabila sa arunce naluci de 30-50 de grame.
Filatoarele sunt numite astfel pentru ca se rotesc, se clatina sau se rotesc pe masura ce sunt infasurate, ceea ce imita miscarea unui peste mic. In mod traditional, majoritatea filatoarelor sunt argintii, o culoare care seamana cu pestii folositi ca prada, cum ar fi sprotul, desi in prezent vin intr-o gama mai variata de culori, la fel de eficiente.
Punerea in uz a unei tije de filare este usoara, deoarece momeala poate fi legata direct de capatul liniei principale si apoi aruncata – nu este nevoie de greutati sau artificii suplimentare.
Cu cateva zeci de ani in urma, tijele de pescuit au fost vandute mult mai simplu decat sunt astazi si au existat doar cateva optiuni disponibile. Optiunile de lansare care sunt la dispozitia pescarilor astazi le permit pescarilor sa apeleze la o anumita tehnica si usureaza scopul pentru care este folosita o naluca.
Pentru a avea succes in pescuitul de tip spinning, exista doua elemente tehnice principale de care trebuie sa tii cont. Restul tine mai mult de norocul pescarului. In primul rand, este important ce undita iti alegi, aceasta va face toata diferenta. Mai apoi, tehnica pe care o aplici in functie de locul in care te afli va decide daca pleci acasa cu mana goala sau nu.
Alegerea unditei potrivite
Actiunea lansetei
- Lanseta de actiune lenta
Acest stil de tija este mai potrivit pentru nalucile de tip swimbait. De exemplu, atunci cand folosesti o naluca care tine la o adancime mai mare, tijele cu actiune progresiva se descarca mult mai incet la varf, ceea ce inseamna ca timpul de recuperare al acesteia iti va permite o mai mare flexibilitate de miscare in timpul filarii.
Celalalt beneficiu cheie este acela ca o tija de actiune progresiva permite unui peste sa ia momeli cu mai multa incredere, deoarece intarzierea actiunii le permite sa ia momeala fara sa simta rezistenta brusca pe care o va oferi o tija de actiune mai rapida. Cu toate acestea, vei avea nevoie de mai multa forta in timpul recuperarii propriu-zise.
- Lanseta de actiune medie
Spre deosebire de cele cu actiune moale, tijele cu actiune medie au ceva mai multa siguranta de sine – ceea ce inseamna ca treimea inferioara a unditei este mai rigida. Acest tip de actiune este cel mai comun, deoarece ofera cate putin din ambele variante de la extreme: atat actiune progresiva, cat si o recuperare rapida.
- Lanseta de actiune rapida
Tijele de actiune rapida sunt cele care se indoaie doar din treimea lor superioara. Sunt excelente pentru fixarea carligelor, in special la pradatorii care au o muscatura mai tare. Este, de asemenea, ideal pentru cautarea pestilor in vegetatie mai greu accesibila si ofera o sensibilitate mult mai buna decat tijele cu actiune moderata sau lenta datorita identificarii mai repide a vibratiilor din varful tijei.
Cu toate acestea, tijele de actiune rapida nu sunt neaparat recomandate incepatorilor.
- Lungimea unditei
Lungimea unei tije este si ea de o importanta vitala. Aceasta ar trebui sa fie aleasa in functie de speciile spre care te orientezi intr-un sezon de pescuit, de locurile in care pescuiesti si de dimensiunea momelii pe care o arunci. Cu cat tija este mai scurta, cu atat vei avea mai multa precizie in actiune. Cu cat tija este mai lunga, cu atat precizia de actiune si legatura cu capatul unditei este mai mica. Este util sa te orientezi inspre o tija mai scurta daca, de exemplu, esti inconjurat de vegetatie densa in locul de pescuit. Totusi, o tija mai lunga ofera o parghie mai buna si este mai eficienta atunci cand folosesti naluci mai mari.
Materialul unditei
Exista doua tipuri principale de materiale utilizate pentru construirea unditelor si fiecare vine cu propriile avantaje si dezavantaje: fibra de carbon si fibra de sticla.
- Fibra de carbon
Majoritatea tijelor de filare sunt fabricate, intr-un anumit grad, din fibra de carbon. Acestea sunt usoare, puternice si sensibile. Cu cat este mai buna calitatea carbonului utilizat, cu atat este mai buna calitatea tijei. Carbonul poate fi reglat pentru a prelua diferite caracteristici de actiune a tijei.
- Fibra de sticla
Desi fibra de sticla a fost puternic folosita in tijele mai vechi, inainte de introducerea celor pe baza de carbon, fibra de sticla detine inca un loc importan pe piata. Cunoscute pentru rezistenta si robustetea sa generala, tijele din fibra de sticla au inca amatori in randul pescarilor. Fibra de sticla este limitata in actiunea tijei si este, de asemenea, destul de grea in mana in comparatie cu cele moderne de carbon.
Ce tehnici de filare exista?
La fel de importanta ca alegerea unditei de pescuit este si tehnica folosita, desi acest tip de pescuit este cel mai accesibil.
De obicei, pescarii arunca cat de mult pot si apoi recupereaza incet filatorul, lucru care ii va ghida incet-incet inspre mijlocul apei. In aceasta tehnica, mulinarea rapida va face ca filatorul sa se deplaseze mai sus in apa, ceea ce poate fi util pentru prinderea pestilor care se hranesc la suprafata. Mulinarea lenta te ajuta sa ajungi mai usor spre adancimi mai mari, insa vei intampina riscul de a ramane blocat pe fundul apei sau in vegetatie.
O alta tehnica este metoda in care scufunzi firul si tragi. Aceasta permite filatorului sa acopere o zona mai larga in coloana de apa, iar actiunea de scufundare si miscare poate ajuta, de asemenea, la atragerea pestilor.
Alternativ, unii pescari experimenteaza o recuperare sacadata si neregulata, constand in rotiri rapide si lente ale tamburului, impreuna cu miscarea varfului tijei in sus in directii diferite. Acest lucru poate face ca filatorul sa semene cu un peste ranit sau dezorientat si sa se dovedeasca a fi o metoda eficienta de a atrage alti pesti.
Poti experimenta cu diferite tehnici si iti poti gasi noi preferinte. Din nou, atat tehnicile folosite, cat si materialele sunt esentiale pentru a-ti garanta succesul.
Cele mai frecvent intalnite momeli
- Voblere
Voblerele sunt o imitatie excelenta a pestilor mici. Acestea au o natura serpuitoare odata ajunsa in apa si imita miscarea acestor pesti. Daca designul acesteia este in doua directii, miscarea acesteia devine si mai naturala. O poti folosi, de asemenea, la adancimi diferite, pentru ca unele voblere sunt reglabile, astfel incat sa poti alege adancimea de care ai nevoie.
- Spinner
Spinnerul emite unde sonore clare pe masura ce se roteste in apa, ceea ce provoaca interesul majoritatii pestilor. Aruncarea usoara si mica a filatoarelor nu este foarte departata si se scufunda incet in apa. Cu toate acestea, situatia este putin diferita daca modelul este unul mai mare si mai greu, deoarece recuperarea acestuia va fi mai complicata tocmai din cauza acestei miscari de rotire care ii este caracteristica.
- Jig
De obicei, atunci cand pescuiesti cu ajutorul momelii tip jig, acesta se arunca si este lasat este sa se scufunde in apa, dupa care recuperarea pe mal se face prin miscari sacadate. Se arunca usor, cazand rapid, dar, deoarece carligul este orientat in sus, jigul nu ajunge atat de usor in adancimea apei. Un alt avantaj al jigului este ca se poate arunca foarte bine, chiar si impotriva vantului.
- Lingurita
Momeala de tip lingurita este foarte populara si este disponibila in multe modele. Sunt inguste, late, scurte, lungi, practic adaptabile pentru orice nevoie. Lingura lunga si ingusta imita un peste care inoata rapid. Pentru a profita la maximum de aceasta caracteristica, este mai bine sa schimbi periodic tehnica de recuperare. O lingura mai scurta are, in schimb, o miscare lenta si mai clatinata, care imita un peste care nu se misca in mod natural in apa, ca atare, un peste ranit. In consecinta, acesta va atrage rapid pradatorii noi.
- Plastic moale
Probabil cea mai comuna (si cea mai ieftina) momeala pentru rapitori sunt aceste plastice moi care imita pestii mici si sunt perfecti pentru testarea apei la inceput, deoarece acestea nu se agata in vegetatia din apa.
Asadar, daca pescuitul te-a atras dintotdeauna, dar nu ai stiut de unde sa incepi, poate nu este o ideea rea sa incerci situlul de spinning. Dupa cateva iesiri pe balta poate iti vei descoperi, astfel, o noua pasiune!
Surse foto: Pexels.com, Pinterest.com