Pescuit la Marea Neagra: cele mai populare specii de pesti din apele litoralului romanesc + GHID de instrumente pentru pescuitul marin

Litoralul romanesc detine o colectie impresionanta de flora si fauna marina si este, in prezent, una dintre atractiile turistice populare ale lumii, mai ales in randul pasionatilor de pescuit. Daca si tu esti atras de activitati de acest gen, afla mai multe despre pescuitul la Marea Neagra in acest articol!

 

Pescuit la Marea Neagra – Tipuri de pesti

Romania are litoral cu Marea Neagra pe o distanta de circa 245 de kilometri si gazduieste peste 130 de specii de pesti, dintre care 100 sunt migratoare, iar 30 de apa dulce. Printre cele mai populare exemplare se numara sturionii, scrumbiile si chefalii. In 2006, pescuitul de sturion a fost interzis in Romania, in urma recomandarilor tratatului multilateral CITES, care se ocupa cu protejarea speciilor pe cale de disparitie. Cu toate acestea, braconajul continua si in prezent, exploatand excesiv fauna marina. Urmareste in continuare care sunt cele mai comune specii de pesti in pescuitul sportiv si sezonier!

 

  • Hamsia

 

Hamsia este un peste mic, prezent pe tarmul Marii Negre mai ales in sezonul cald. Pestisorul poate avea pana la 20 de centimetri lungime si o greutate de circa 10 grame. Se reproduc rapid si in numar impresionant de mare, astfel incat nu sunt foarte vulnerabili la supraexploatare. Aceasta specie este pescuita cel mai adesea cu navoade sau traul. De asemenea, hamsiile prajite sunt una dintre cele mai populare preparate de tipul „street food” de pe litoralul romanesc. 

 

  • Scrumbia albastra

 

Scrumbia este un peste din familia clupeide si poate atinde o lungime de pana la 45 de cm. Aceasta specie este pescuita atat pe mare, cat si in Dunare, mai ales in perioada verii. Scrumbia albastra este unul dintre cei mai valorosi pesti ai Marii Negre. De retinut este faptul ca pescuitul acestei specii este aprobat doar trei luni pe an si interzis pe tot parcursul anului in zona gurilor de varsare ale Dunarii, pe ambele parti ale bratelor Sfantul Gheorghe si Sulina, precum si in zona bratului Chilia. In general, pescarii folosesc plase pentru a prinde acest peste, consumat indeosebi in sezonul estival. 

 

  • Sprotul

 

Sprotul este al doilea cel mai popular peste mic, dupa scrumbie, fiind supus pescuitului artizanal, dar si celui cu traulul pelagic. Preparatele culinare cu sprot sunt considerate a fi foarte valoroase din punct de vedere nutritional. 

 

  • Chefalul

 

Chefalul din Marea Neagra cantareste circa 1 kilogram si poate ajunge la o lungime de 50 de centimetri, fiind pescuit de la inceputul sezonului cald si pana in octombrie. Pentru pescuitul de chefal se folosesc lansete cu actiune mare, plumb in forma sferica, pentru zonele cu piatra, si in forma de racheta, pentru portiunile cu nisip. 

 

  • Stavridul

 

Specie migratoare gasita pe toata suprafata Marii Negre, stavridul poate fi recunoscut prin forma sa fusiforma si turtita. Cel prezent pe tarmul romanesc poate ajunge la cateva sute de grame si este pescuit mai ales in sezonul rece, prin folosirea plaselor de tip minciog si a traulelor pelagice. 

 

  • Guvidul de mare

 

Guvidul de mare este un peste foarte comun pe tarmul Marii Negre, avand o forma cilindrica si turtita in partea superioara. Pestisorul traieste in zonele pietroase ale tarmului si creste pana la lungimea de 20-25 cm. Acesta poate fi pescuit si din lacurile Razelm si Siutghiol, unde migreaza din mare. Guvidul marin este considerat a avea carnea foarte gustoasa. Este pescuit, in general, prin tehnica feeder.

 

Pescuit in Marea Neagra – Ghidul instrumentelor necesare

 

Pescarii cu vechime stiu cat de important este sa ai instrumentele necesare atunci cand vine vorba de pescuit, mai ales la Marea Neagra, unde lucrurile pot deveni putin mai dificile. Pescuitul stationar, de pilda, este un tip de activitate care se caracterizeaza prin capturarea speciilor care migreaza spre suprafata in perioadele de reproducere, in general la adancimi intre 5 si 30 de metri. Ideale pentru pescuitul stationar sunt:

 

  • Paragatele – instrumente constituite dintr-un fir flexibil, pe care sunt agatate mai multe carlige;
  • Setcile – tipuri de unelte prevazute cu o plasa, care au rolul de a agata si incurca prada. Sunt folosite in general pentru a prinde scrumbii, chefali, calcani si guvizi; 
  • Lansetele match si feeder, care pot fi de mai multe feluri, in functie de flexibilitate si de adancime;
  • Mulinetele, care sunt folosite, in general, la capturarea de chefali;
  • Rubezienele, alcatuite din trei piese, destinate pescuitului la adancimi moderate, cat mai aproape de mal, fiind o actualizare a pescuitului la varga. Ambele metode folosesc aceleasi unelte, precum pluta, fir si carlig

Cand vine vorba de pescuitul marin cu barca, una dintre cele mai populare tehnici este trena. Aceasta consta in lansarea unei momeli de carlig, de genul rama sau peste viu, in spatele barcii si este practicata cu ajutorul unui sonar ecou, care ajuta la depistarea locurilor ideale pentru aceasta activitate. 

 

Una dintre cele mai interesante si sustenabile activitati, pescuitul artizanal este practicat, in general, de populatia riverana, atat pentru consumul personal, cat si pentru scopuri comerciale, destinate afacerilor locale. Cand vine vorba de acest tip de pescuit, uneltele folosite sunt paragatele fixe, plasele, setcile cu pluta sau plumb, dar si navoadele marine.

 

 

Pescuitul la Marea Neagra are o traditie de sute de ani, insa supraexploatarea din ultimele decenii a pus in pericol multe specii care erau simboluri ale zonei, precum calcanul si sturionul, care in prezent sunt protejate prin lege. Asadar, atunci cand alegi sa pescuiesti pe litoralul romanesc, orienteaza-te catre activitati care sa sustina atat economia locala, cat si echilibrul ecosistemului marin. Tine minte ca numai astfel iti poti sustine, pe termen lung, pasiunea pentru pescuit!

 

Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com.

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *