A crea corect anumite legaturi de carlige pentru pescuit este o abilitate importanta si esentiala, de care trebuie sa tina cont atat pescarii amatori, cat si cei profesionisti, indiferent de nivelul de pregatire sau experienta acumulata.
O legatura buna pentru carlig este o necesitate, pentru ca poate influenta rezultatul unei partide de pescuit. Astfel, este esential pentru succesul tau, sa stii cum sa legi corect nodurile si cum sa asiguri stabilitatea carligelor. De asemenea, trebuie sa stii si ce nod se potriveste in functie de anumite elemente de context, cum ar fi apa in care pescuiesti sau pestele pe care il vizezi.
Pentru a crea niste legaturi de ace pentru pescuit solide, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte si sa stii care sunt pasii de urmat pentru a avea rezultate bune. Exista si echipamente special concepute sa te ajute sa faci legaturile intr-un mod mecanic, dar multi pescari prefera sa se ocupe personal si sa faca aceste legaturi manual. Ambele metode pot avea aceeasi durata, de aceea, in ceea ce priveste beneficiile, utilizarea echipamentelor speciale nu aduce cu sine un avantaj semnificativ.
Ce aspecte trebuie sa iei in considerare atunci cand creezi legaturi de carlige pentru pescuit?
Inainte de a trece la legarea propriu-zisa a acelor de pescuit, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte esentiale. Acestea te ajuta sa creezi o legatura solida si potrivita, eliminand riscul ca ea sa se rupa si pestele sa scape, mai ales daca vizezi pesti rapitori de dimensiuni mari.
Tipul de fir
In primul rand, trebuie sa stii care este tipul de fir care se potriveste pestelui pe care il vizezi. Foarte important este sa alegi un fir nou, deoarece firele vechi au rezistenta scazuta, indiferent de materialul din care sunt facute. Poti recunoaste firele vechi prin faptul ca sunt decolorate, chiar daca uzura lor a fost una minima.
Puterea nodului
Nu doar tipul de fir determina rezistenta pe care o poate avea acesta in cazul unei capturi mari. Un alt element important este puterea nodului. Aceasta depinde foarte mult de modul in care este strans nodul care, la randul sau, are diverse modalitati in care poate fi facut. Existe diferite tipuri de noduri pentru mai multe specii de pesti, dar si noduri potrivite unor anumite lansete.
Eliminarea surplusului
Atunci cand alegi un fir pentru a face legatura de carlig, vei alege, de cele mai multe ori, o dimensiune mai mare decat ai avea nevoie. Prin urmare, vei avea parte de un surplus la final, pe care trebuie sa-l elimini, deoarece te poate incurca la pescuit si poate tine pestii la distanta.
Care sunt pasii de urmat atunci cand vrei sa creezi legaturi de carlige pentru pescuit?
Pentru a crea o legatura de carlig pentru pescuit, trebuie sa respecti cativa pasi esentiali. In acest fel, va fi una solida si rezistenta, care iti va mentine carligul in pozitie si nu va ceda in momentul in care te lupti sa aduci pestele la mal.
Alegerea carligului si a firului
In prima faza, trebuie sa alegi carligul si firul pe care vrei sa le folosesti. La randul lor, acestea trebuie alese in functie de tipul de peste pe care il gasesti in apa.
Actiunea manuala pentru a crea legatura carligului de pescuit
Legatura se creeaza prin asezarea firului langa tija carligului, urmata de formarea unei bucle cu capatul liber al firului. Apoi, introduci firul prin bucla de pana la 8 ori pentru rezistenta si tragi de capatul liber.
Testarea legaturilor carligelor
La final, trebuie sa te asiguri ca legatura creata rezista unei potentiale capturi si ca este facuta corect. Aplica-i un pic de presiune, totusi, pentru a te asigura de rezultat.
Prin urmare, legaturile de carlig sunt foarte importante si te ajuta sa tii pestele capturat pana cand il scoti din apa. Nu omite pasi si nu alege produse ieftine, daca iti doresti o captura de care sa fii mandru si pe care sa o poti arata tuturor!
sursa foto: envato.com, shutterstock.com
Un comentariu