Pentru pasionații de pescuit este foarte important atunci când pleacă spre locul în care își vor desfășura activitatea să aibă totul pregătit. Nu vrei să ai parte de surprize după ce ai plecat deja de acasă iar cei care au experiență în spate vor ști să pregătească din timp tot ce este necesar.
Cu toate acestea, dacă te afli la început de drum și încă nu stăpânești toate tehnicile necesare și nu știi exact toate materialele de care vei avea nevoie, este foarte important să te documentezi înainte.
De pildă, atunci când vine vorba despre montura zig rig ar fi bine să știi niște elemente de bază înainte de a te avânta la drum. Mai jos vei afla tot ce ai nevoie pentru ca partida ta de pescuit să fie una reușită și de care să îți aduci aminte cu plăcere în viitor.
Montura zig rig: când și de ce se folosește?
Înainte să începi să pescuiești ar fi bine să știi în primul rând care este rostul acestor elemente și când anume ar trebui folosite ca să nu ai probleme apoi.
Astfel, trebuie să știi că montura zig rig se folosește pentru prinderea peștilor care se hrănesc în apropiere de suprafața apei. În cele mai multe cazuri, montura zig rig va fi extrem de eficientă atunci când vine vorba de pescuitul crapului, în principal în zone cu ape mici, cu o adâncime de maxim 1,5 metri.
Este foarte important să știi când să o folosești și când va fi ea eficientă. Un lucru cheie la pescuit este să îți alegi tehnicile cu atenție și să fie cele potrivite circumstanțelor.
Montura zig rig: detalii importante despre cele două elemente pe care trebuie să le știi
În primul rând, ce este aceea o montură? Ei bine, montura reprezintă ansamblul prin care se leagă greutatea folosită de forfacul pe care este atașat cârligul, cel care este cunoscut de obicei în pescuitul la crap drept rig.
Monturile cuprind de obicei următoarele elemente: fir principal, năditor/plumb, bile de cauciuc, stoppere de cauciuc, vârteje, agrafe, con anti-tangle, clips pentru plumb pierdut, rig și altele.
Acum intră în scenă rig-ul. Acesta este alcătuit din partea de fir de care este atașat cârligul împreună cu acesta și momeala de cârlig. Rig-ul face parte din montură.
Este extrem de important ca înainte să folosești o montură, un rig, o momeală sau un cârlig, să te documentezi serios și să analizezi bine dacă acele elemente sunt cele care te vor ajuta în partida ta de pescuit. Prinderea peștilor nu trebuie să fie un proces complicat. Totul va curge mai bine dacă ești o persoană informată și responsabilă.
Montura zig rig: cum se face?
În primul rând, tehnica de montură zig rig are, în mare parte, aceleași elemente ca cele clasice, însă cu o diferență importantă: distanța dintre plumb și cârlig este una mult mai mare. Sigur că distanța poate să varieze în funcție de mediul în care tu vei pescui, astfel că este foarte important să cunoști mediul în care o vei folosi.
De ce ai nevoie pentru montura zig rig:
- lansetă cu acțiune medie
- fir principal pe mulinetă cu 0,18-0,25 mm grosime
- plumb culisant – opritor de cauciuc
- fir pentru struna de 0,18 – 0,20
- momeală plutitoare sau o bilă flotantă care să ajute momeala să stea deasupra
Primul lucru pe care va trebui să îl faci va fi să treci firul principal prin ochetul cârligului iar apoi vei realiza bucla, ca o montură normală cu fir de păr. Vei introduce apoi un pop-up pe fir și îl vei plasa aproape de cârlig. După aceea vei matisa astfel încât momeala plutitoare să rămână lipită de cârlig. Vei încheia apoi montura trăgând tot firul înapoi prin ochet. Astfel, prin această montură, vei avea parte de o înțepare neobișnuită a crapului, în fundul gurii.
Așadar dacă vrei să folosești montura zig rig atunci când pescuiești, cel mai indicat este să te informezi bine înainte pentru a avea parte de rezultatele dorite.
Sursa foto: Unsplash.com
Un comentariu