Pescuitul la clean – informatii generale pentru pescarii amatori

Pescuitul la clean este unul dintre cele mai interesante practici gustate cu placere atat de catre pescarii amatori, cat si de cei sportivi, din categoria profesionistilor. 

 

In acest articol vei afla cateva date esentiale despre pescuitul la aceasta specie de pesti, date care iti vor imbogati cunostintele in domeniu si care te vor pregati mai bine pentru viitoarele tale partide de pescuit. 

Pescuitul la clean – caracteristici generale ale speciei

Atunci cand vine vorba de a pescui in apele de rau sau in lacuri, una dintre speciile care pot asigura o atractivitate superioara partidelor de pescuit este cleanul. Cunoscut sub denumirea stiintifica de Squalius cephalus sau Leuciscus cephalus, cleanul face parte din familia mai larga a ciprinidelor, in care se pot regasi si binecunoscutii crapi sau carasi, desi aspectul sau este diferit de al rudelor sale. 

 

Cleanul prezinta un corp alungit cu o forma usor aplatizata in lateral, insa impresia vizuala este cea a unei forme usor cilindrice. Corpul este acoperit cu solzi bine reliefati, de o consistenta apreciabila. Capul este de mici dimensiuni si usor turtit in partea superioara. Cleanul are buzele gurii mai subtiri decat cele ale crapului. 

 

In ceea ce priveste culoarea, cleanul este un peste de nuanta verde maronie, cu irizatii argintii pe lateralele corpului, in timp ce zona abdominala are o nuanta alb-galbuie. Inotatoarele pestelui sunt bine definite, iar culoarea acestora variaza de la transparent la rosu – in functie de varsta exemplarelor. Din punctul de vedere al dimensiunilor, cleanul are, in medie, o lungime de 25-30 cm, dar poate atinge, in unele cazuri rare, si pana la 1 m. Greutatea exemplarelor comune se situeaza in jurul valorii de 200 de grame iar exemplarele rare, veritabilele trofee ale acestei specii, pot ajunge chiar si la 7-8 Kg. 

 

Arealul geografic in care poate fi gasit cleanul este constituit din rauri cu ape ceva mai limpezi, dar si anumite lacuri. Fundul apelor preferate de specie este de regula nisipos, pietros sau argilos. Apele cu funduri maloase nu sunt printre zonele preferate de clean. In acelasi timp, preferinta acestor pesti se indreapta catre ape ceva mai reci, astfel ca cele mai bune locuri ar fi bazinele hidrografice din zone deluroase. Cleanul nu are un comportament gregar specific, fiind intalnit atat ca exemplar solitar, cat si in grupuri putin numeroase. 

Pestele isi depune icrele in perioada aprilie-iunie in zonele pietroase de pe fundul apei in zonele mai adanci unde curentii apelor sunt mai lenti ori in zone cu vegetatie subacvatica, unde ouale se pot lipi de frunzele acestor plante..  

Momeli pentru clean – ce merge si in ce conditii pot fi folosite?

Pentru a afla ce tipuri de momeli sunt potrivite pentru pescuitul la clean, sunt utile cateva informatii despre dieta acestei specii de pesti si modul ei de hranire. Asemenea multora dintre rudele sale din familia ciprinidelor, cleanul este un peste omnivor. Se hraneste cu lacomie cu resturi vegetale, dar nu refuza aproape niciodata hrana cu un inalt aport nutritiv constituita din insecte, mici broaste, larve, icre, mici moluste si alti pesti sau chiar mamifere din categoria soarecilor de mici dimensiuni. 

 

Pestele iese in cautarea hranei cu predilectie in timpul noptii, dar in timpul zilei, cand temperatura apelor creste, exemplarele mai mici pot fi intalnite aproape de suprafata apei inotand impotriva curentului in asteptarea unei „gustari”. Sunt cunoscute cazurile in care cleanul de dimensiuni mai mari se hraneste chiar si cu fructe din gama socului sau murelor, ale caror crengi sunt apropiate de firul apei. De aceea, astfel de fructe pot constitui nade, momeli si atractanti interesante, ce pot fi folosite in monturile de pescuit.

 

In cazul pescuitului la clean, varietatea momelilor este aproape nelimitata daca se ia in considerare modul de hranire a acestui peste. Din categoria momelilor naturale care dau rezultate la pescuitul la clean se pot enumera:

 

  • Greierii si unele specii de lacuste, asa cum este cazul cosasului, sunt o nada apreciata de clean daca este folosita in carlige potrivite dimensiunii insectei. 
  • Viermusii pot fi folositi ca momeala prin metoda buchetului adica prin prindera a trei sau patru exemplare pe un carlig. O atentie speciala ar trebui sa fie acordata viermusilor colorati, care se pare ca au un grad mai mare de atractivitate pentru clean. La viermus, cleanul se poate pescui cu bune sanse in majoritatea anotimpurilor.
  • Cerealele din categoria porumbului la borcan sau cel natur, in lapte, pot fi folosite in sirag de 2-3 boabe pe carlig. In cazul unei astfel de momeli, este indicata si nadirea prealabila a locului de pescuit cu boabe de porumb de aceeasi calitate. 
  • Pestisorii vii sunt o momeala demna de luat in considerare mai ales in anotimpurile de toamna sau de iarna, insa trebuie tinut cont de faptul ca acestia sunt o momeala des folosita si in cazul pescuitului la stiuca sau a pescuitului la rapitori si pot exista numeroase surprize in care pot fi prinse specii de rapitori in loc de clean. 
  • Binecunoascuta rama rosie da rezultate si in cazul pescuitului stationar la clean, dar cu predilectie toamna si iarna, cand alte categorii de hrana preferate de acest peste nu mai exista. Rama rosie poate fi combinata cu succes cu viermusii sau cu larvele libelulei Chironomus pentru a crea un “cocktail” intotdeauna irezistibil pentru clean.
  •  Fara sa uitam ca este vorba totusi de un peste din familia ciprinide, traditionala sfera sau bol de mamaliga montata in carlig constituie o momeala ce poate fi folosita oricand, dar cu predilectie in anotimpul toamnei. 
  • Pescuitul la clean cu ficat, sau cu maduva ori splina ce pot fi procurate de la magazinele alimentare poate da rezultate bune uneori, mai ales in sezonul rece, insa aceste momeli sunt atractive si pentru somn sau alti rapitori. 
  • Se mai poate incerca pescuitul la clean cu boabe de strugure, visine, porumbe sau dude – din categoria fructelor preferate de acest peste. 

 

Din categoria momelilor artificiale, se pot folosi voblere sau naluci cu forme anatomice specifice insectelor sau altor pesti mai mici. Nalucile ce pot fi folosite la clean sunt de o mare varietate, un rol important fiind alocat linguritelor rotative. 

Tehnicile de pescuit la clean – recomandari, sugestii si echipamente potrivite

Trebuie retinut ca acest peste este unul foarte sperios si circumspect, astfel ca linistea deplina este recomandata daca vrei sa ai sanse de a prinde exemplare frumoase de clean. O strategie buna pentru pescuitul la clean poate consta in nadirea unor locuri diferite pe firul apei si apoi lansarea monturii cu momeala in una sau alta din aceste locatii in mod succesiv, stiind ca pestii au avut deja timp sa se infrupte din nada. 

 

Avand in vedere ca pestele are o vedere excelenta, profilul pescarului pe mal ar trebui sa fie cat mai putin evident. Astfel, sunt de evitat plimbarile sau miscarile aproape de firul apei. O buna recomandare ar fi si folosirea unor obiecte vestimentare de camuflaj pentru a nu iesi prea mult in evidenta din peisajul natural.  

 

In ceea ce priveste tehnicile propriu-zise de pescuit la clean, acestea pot varia de la clasicul pescuit stationar cu pluta, pana la metode ce vin din zona pescuitului la rapitori, asa cum este cazul spinningului. 

 

Recuperarea dupa lanseu se face in mod rectiliniu la viteza mica pentru a oferi cleanului timp sa atace si sa prinda momeala. 

 

Cleanul poate fi pescuit cu relativ succes si cu tehnica pescuitului la musca care, de regula, este rezervata speciilor de pastrav. Deoarece este un stil de pescuit aparte, accesibil pentru pescarii amatori dupa un stagiu consistent de experienta, pescuitul la musca trebuie sa fie asortat cu lansete si mulinete speciale. 

 

De asemenea, carligele si mustele artificiale trebuie sa fie atent alese in functie de talia pestelui vizat. 

 

In cazul pescuitului la clean cu momeli artificiale din gama voblerelor sau rotativelor, alegerea lansetelor de tip spinning si a mulinetelor corespunzatoare ar trebui sa fie facuta luand in considerare caracteristicile momelii folosite. 

 

In cazul pescuitului clasic, cu pluta, monturile pentru clean ar trebui sa includa o varga intre 4 si 7 m fara mulineta, fire de pescuit principale, de regula intre 0.12 mm si 0.18 mm, pluta de pana la 2 grame, alice de plumb, inaintas sau struna cu o grosime mai mica decat firul principal, de regula cuprinsa intre 0,10 mm si 0,16 mm si carlige cuprinse intre numerele 6 si 16 ca dimensiune. 

 

Monturile clasice la pluta pentru clean pot acomoda o intreaga varietate de momeli naturale. 

Pescuit la clean iarna, primavara, toamna sau vara? Cele mai bune sezoane pentru sanse crescute

 

Find un peste cu o carne gustoasa, cleanul ocupa un loc fruntas in preferintele pescarilor, care il cauta pe intreg parcursul anului. Totusi, exista variatii ale predispozitiei acestui peste de a se lasa prins in functie de anotimp. 

 

Astfel, in functie de anotimp, pot exista rezultate mai bune sau mai slabe si tehnici de pescuit recomandate diferite, in functie de temperatura apei si a mediului inconjurator. Trebuie inteles ca, din cauza variatiilor climatice de la an la an, nu se poate prezice, totusi, cu exactitate succesul unei partide de pescuit la clean doar in functie de luna din calendar. 

  • Pescuitul la clean iarna 

 

Conditiile climatice care implica temperaturi scazute, atat ale aerului, cat si ale apelor, fac ca pestii sa stea mai mult in zonele adanci, unde temperatura este ceva mai ridicata. Cleanul poate fi atras prin tehnica pescuitului la pluta cu vergi sau cu lanseta folosind ca momeli, rame rosii, pestisori vii, maduva de vaca sau intestine de pasari. Totusi, trebuie retinut ca lunile de iarna nu ofera oportunitati foarte bogate pentru capturarea acestui peste. 

  • Pescuitul la clean primavara

 

Deoarece apele sunt de regula umflate ca urmare a topirii zapezilor, cleanul nu poate fi prins cu usurinta, insa pot exista sanse mai ales la rama. Trebuie retinut ca primavara se intra in perioada de prohibitie. 

  • Pescuitul la clean vara 

 

Lunile de vara incep cu luna iunie cand prohibitia este ridicata. In aceasta luna, cleanul incepe sa se hraneasca cu insecte si vegetatie specifica. Poate fi intalnit tot mai des de-a lungul malurilor apelor curgatoare cu vegetatie abundenta. Momelile preferate vara de clean sunt reprezentate de o gama intreaga de insecte (greieri, lacuste, carabusi, tauni, muste). Mustele artificiale de dimensiuni mari si cu pilozitate sunt o momeala eficienta vara. 

 

De asemenea, momelile vii continua sa dea rezultate, iar vara este anotimpul in care se pot incerca momelile reprezentate de fructe: dude, cirese, visine etc. 

  • Pescuitul la clean toamna

 

Dupa cum se stie, inceputul toamnei este unul din cele mai propice perioade pentru pescuit, in general. Cleanul nu face exceptie, deoarece inca poate fi intalnit la vanatoare la suprafata si musca la momelile verii atat timp cat temperaturile raman ridicate. Odata cu racirea vremii si apropierea iernii, pestele se retrage treptat catre ape mai adanci si incepe sa prefere momelile cu aport nutritional ridicat, recomandate deja pentru iarna. 

 

In concluzie, pescuitul la clean este un mod interesant de a petrece timpul liber, atat ca pescar amator, cat si ca profesionist sportiv. Cleanul poate oferi partide de pescuit spectaculoase, chiar daca nu atinge dimensiunile mari ale crapului. Fiind un peste cu o acuitate vizuala superoara si foarte precaut, cleanul solicita rabdarea si capacitatea pescarului de a se integra cat mai complet cu natura, un prilej excelent pentru deconectare de la cotidian. 

 

Sursa foto: Pixabay.com.

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *