Noduri pescaresti recomandate in pescuit si cateva sfaturi utile pentru realizarea lor cat mai trainica
Pescuitul reprezinta una dintre cele mai vechi ocupatii ale oamenilor, inca din Preistorie fiind folosit intens pentru obtinerea hranei zilnice. De-a lungul timpului, practicantii au descoperit tot felul de tehnici, scule si accesorii care, folosite intr-un mod corect, au crescut sansele pentru realizarea unor capturi de succes. In ultimii ani aceasta activitate a devenit mai mult un hobby si un sport decat o meserie, existand milioane de pasionati in Romania care doresc sa-si desavarseasca tehnica pentru a se putea lauda cu trofee demne de Cartea Recordurilor.
Si in acest domeniu succesul depinde, in primul rand, de experienta pescarului, care are nevoie sa cunoasca ce tehnica este mai potrivita in functie de conditiile de mediu si de specia de peste. In al doilea rand, uneltele folosite trebuie sa fie de buna calitate si sa incorporeze descoperirile de ultima ora. In ultimul rand, e bine ca fiecare sa cunoasca arta nodurilor pescaresti, deoarece acestea sunt absolut necesare pentru o partida de pescuit de succes.
In articolul de mai jos vei descoperi care sunt tehnicile de pescuit pe care le-ai putea folosi, ce noduri pescaresti sunt indicate si cateva sfaturi utile pentru realizarea lor cat mai trainica.
Tehnici de pescuit cu diferite tipuri de noduri pescaresti
Tehnica de pescuit adecvata pentru diferitele specii (crap, biban, stiuca, pastrav, caras etc.) trebuie sa fie deprinsa bine, deoarece pestii raspund diferit, au un comportament unic si sunt atrasi catre carlig in moduri variate. De exemplu, crapul nu va putea fi capturat prin tehnica de spinning, care functioneaza, in schimb, foarte bine la pestii rapitori din lacuri sau raurile repezi de munte.
Cunoasterea diferitelor tipuri de tehnici de pescuit reprezinta obligatia pescarilor amatori, care vor sa intre in randul celor cu experienta si care vor sa se laude cu obtinerea unor capturi impresionante, indiferent de locul in care aleg sa pescuiasca. Ei trebuie sa stie ca fiecare tehnica presupune scule specifice, existand chiar si noduri pescaresti potrivite pentru fiecare situatie in parte.
Tehnica de pescuit la spinning – Noduri si monturi potrivite
Pescuitul de tip spinning este pescuitul dedicat pestilor rapitori. In general, acestia au greutate redusa, iar uneltele trebuie sa tina cont de acest aspect. Lanseta si mulineta vor fi de dimensiuni si puteri reduse. Lanseta potrivita are lungimea intre 1.80 si 2.70 m, iar mulineta se recomanda sa fie de tip long cast pentru a se putea face lansari la distante mari.
Pentru pescuitul la spinning se va lansa linia in zone in care rapitorul sta la panda (langa stuf, in apropierea malurilor, langa praguri sau ochiuri cu apa), iar naluca trebuie sa fie miscata permanent pentru a imita prada pestelui rapitor. Recuperarea se face rapid sau lent, cea mai de succes fiind cea de tip sacadat, care il provoaca pe rapitor sa muste. Miscarea sacadata se va face cu ajutorul varfului lansetei, ce va imprima o miscare in dinti de fierastrau. Nodul cel mai potrivit pentru pescuitul de spinning este Palomar pentru linie si Albright pentru nodurile intre firul textil si fluorocarbon.
Tehnica de pescuit la feeder – Noduri si monturi potrivite
Tehnica de pescuit la feeder se face prin folosirea unui cosulet in care se plaseaza nada, ce va atrage pestele catre montura si carlig. Este destinat prinderii pestilor de dimensiuni mici, medii si chiar mari si, de aceea, lanseta trebuie sa aiba o lungime considerabila, intre 2,8 si 4,2 m. Pescuitul la feeder este de finete, cu scule si accesorii de cea mai buna calitate. Cel mai important accesoriu este cosuletul care poate fi desfacut la ambele capete, la un singur capat sau inchis cu gauri in corp, destinat adapostirii momelilor vii. In privinta nodurilor se vor alege cele potrivite pentru legarea a doua fire de tip monofilament cu grosimi diferite si cele dintre linia de monofilament si un fir textil. Adecvate sunt nodurile de tip Blood, Uni To Uni si Albright pentru conectarea monofilamentului cu firul textil. Nu trebuie uitat nici nodul de tip 8, lejer de realizat si durabil.
Tehnica de pescuit la Match – Noduri si monturi potrivite
Aceasta tehnica se poate aplica daca lansarea se face la distanta mare (peste 15 metri), iar pestele sta la adancime. Lansetele sunt destul de lungi, cu multe inele cu picior lung si permit lansari de pana la 70 m distanta. Esentiale sunt plutele corecte pentru conditiile de mediu (culisante, lestate sau semilestate) si nodurile sheffield si match. Pentru marirea sanselor de succes se recomanda nadirea locului de pescuit cu ajutorul unei prastii.
Tehnica de pescuit Drop Shot – Noduri si monturi potrivite
Tehnica este mai putin aplicata in Romania, fiind indicata in cazul pescuitului marin, la mare adancime. A fost, totusi, adaptata si aici pentru pescuitul in lacurile de acumulare, pentru prinderea salaului si bibanului. Functioneaza foarte bine impreuna cu folosirea sonarului si observarea pestilor. Naluca va fi lansata la adancimea si distanta corecte astfel incat, cand va fi tras firul, sa treaca prin zona in care se afla pestii. Naluca se recupereaza lent, cu pauze de aproximativ 10 secunde la fiecare metru recuperat. Cel mai potrivit nod este Palomar, folosit pentru atasarea acului la firul principal.
Tehnica de pescuit buldo – Noduri si monturi potrivite
Tehnica are succes in capturarea rapitorilor ce cauta hrana la suprafata apei. Linia este lansata cu ajutorul unei bile din plastic, iar ca nada se folosesc musculite artificiale, de marimi si culori diferite, in functie de specia de peste ce se doreste a fi prinsa. Cea mai de succes montura este cea de tip buldo, de aici provenind si numele tehnicii, sau nodul dropper pentru legarea forfacurilor pe linia principala.
Tipuri de noduri pescaresti, in functie de destinatie
Nodurile pescaresti sunt metode de a face o conexiune intre doua bucati de linie monofilament din nailon, cu diametre egale sau diferite, intre doua bucati de linie una de tip monofilament si una textila sau pentru legarea carligelor si a altor accesorii (buldo, feeder, musca, vobler). Se stie ca un nod nu este niciodata la fel de rezistent ca linia principala, dar exista anumite tehnici care, puse in practica intr-un mod corect, asigura o rezistenta sporita, cat mai apropiata de maxim.
Cele mai bune noduri pescaresti ajung sa aiba o rezistenta de aproximativ 90% fata de linia principala, ceea ce face ca riscul pierderii carligului sau a nalucii sa fie minim. Nodurile marinaresti sunt variate, de la cele mai simple, cunoscute de toata lumea, pana la unele complexe, utilizate doar de cei mai experimentati dintre pescari. Cunoasterea lor nu poate fi facuta pe loc de catre oricine, ci e nevoie de acumularea unor informatii cat mai consistente. Amatorii pot invata noduri relativ simple, dar care pot fi utilizate intr-o multitudine de situatii, cum ar fi legarea carligului la linie, innadirea liniilor principale sau realizarea unor monturi corecte.
Noduri pescaresti pentru carlige
Atasarea carligului la linie se face intr-un mod adecvat pentru a nu se desprinde cand pestele musca sau cand se recupereaza linia. In principal, pot fi observate doua noduri marinaresti pentru carlige, potrivite pentru acele cu paleta (o parte aplatizata aflata in partea superioara a carligului) si pentru cele cu ochet (un ochi metalic prin care poate fi trasa linia).
Pescarii amatori trebuie sa deprinda realizarea unor noduri de acest tip rapid de efectuat si care sa dea o rezistenta sporita, deoarece nimic nu este mai neplacut decat ca, dupa agatarea unui peste, acesta sa scape, iar linia sa fie recuperata goala.
Pentru carligele cu paleta, cel mai utilizat si preferat de incepatori, deoarece este simplu de invatat, este nodul simplu pentru linia de tip monofilament. Cei care se intreaba cum se face un astfel de nod pescaresc trebuie sa stie ca este un procedeu banal, care consta in parcurgerea a trei pasi:
- se face o bucla din monofilament la capatul firului, peste care se asaza carligul cu paleta pana in dreptul varfului;
- partea dinspre varf a monofilamentului se introduce peste ac si prin bucla de cinci-sase ori, realizandu-se niste spire stranse;
- capatul liber al firului este tras pana cand nodul se strange in jurul acului.
Se va avea grija ca marginea liniei sa fie decupata la cativa milimetri dupa terminarea nodului si sa fie situata in partea inferioara a paletei opusa carligului. In acest mod, sansele de agatare a pestelui sunt maxime.
Pentru carligele cu inel, cele mai usoare de deprins si care dau rezultate bune sunt: nodul pescaresc de tip clinci, cel de tip snell si cel de tip Palomar. Cel din urma, in special, este preferat deoarece poate fi folosit si in alte cazuri, ca de exemplu la imbinarea a doua bucati de fir sau la prinderea diverselor accesorii.
Nodul Palomar se realizeaza astfel:
- Se face o bucla lunga de aproximativ 15 cm care va fi trecuta prin inelul carligului;
- Firul dublat se va prinde de partea dinspre bucla si va fi trecut de trei ori in jurul liniei dublate;
- Nodul triplu se strange prin tragerea buclei;
- Carligul se trece prin interiorul buclei;
- Nodul se strange prin tragerea carligului.
Noduri pescaresti pentru fire
Prinderea firelor intre ele prin intermediul firelor pescaresti trebuie sa fie cunoscuta, pentru ca exista numeroase imprejurari in care linia sa fie inadita fie ca apare vreo ruptura, fie ca trebuie montat vreun accesoriu sau vreo alta linie secundara. Innadirea liniei se va face in mod diferit, daca este vorba despre fire de aceeasi grosime, fire de grosime diferita sau despre prelungirea monofilamentului cu un fir textil. Pentru prelungirea liniilor de aceeasi grosime, cel mai bun nod este cel uni dublu, cunoscut si sub numele de nodul Grinner. Simplu de realizat, subtire (aluneca usor prin inelele lansetei), rezistent in timp, cu mici sanse de a se dezlega, nodul Grinner poate fi exact ceea ce are nevoie un pescar.
Daca firele sunt de monofilament, dar cu diametre diferite, se folosesc aceleasi tipuri de noduri, insa la monofilamentul mai subtire se adauga 3-5 bucle in plus fata de monofilamentul mai gros.
Conexiunea dintre un fir textil si unul monofilament se face cel mai bine cu ajutorul nodului Albright. Desi are un grad de dificultate mediu, este recomandat a fi utilizat pentru ca se comporta foarte bine la imbinarea unor fire cu diametre foarte diferite. Un secret al cunoscatorilor este ca spirele sa fie facute cu firul mai subtire in jurul firului mai gros. In acest mod, va creste semnificativ rezistenta nodului.
Noduri pescaresti pentru monturi
Monturile sunt extrem de importante, mai ales la pescuirea crapului, acesta fiind cunoscut drept o specie de peste greu de prins in ac. Utilizarea monturilor creste semnificativ sansele pescarului. Printre cele mai folosite noduri sunt:
- Nodul de tip 8 (mobilitate si rezistenta sporita) se face repede si poate fi folosit intr-o multitudine de situatii;
- Nodul de tip dublu uni, care este potrivit pentru legarea boilesurilor sau pentru legarea liniei principale de tamburul mulinetei, pentru prinderea inaintasului cu fir de par sau fir textil, pentru vartej si pentru agrafa.
Sfaturi pentru realizarea unor noduri pescaresti rezistente
Sfaturile pescarilor experimentati ar trebui sa devina pagini de manual pentru amatorii care doresc capturi impresionante. Printre acestea se numara:
- Deprinderea treptata a diverselor tipuri de noduri, de la cele mai simple, pana la cele mai complexe. Trecerea directa la realizarea unui nod complicat si esecul vor duce, cu siguranta, la aparitia unor frustrari inutile. Mai bine se va incepe cu deprinderea celor simple si dupa acumularea experientei necesare se vor face nodurile complexe;
- Prin repetarea nodului de cateva ori, acesta va fi invatat mai repede. Pescarii amatori trebuie sa nu astepte vizita pe malul baltilor, ci sa exerseze din timp, acasa;
- O metoda buna de a invata este exersarea pe inlocuitori de dimensiuni mai mari, ca de exemplu sireturi de diverse grosimi si inele. Firele de pescuit sunt in prezent extrem de subtiri, iar un incepator va reusi cu greu sa le manevreze. Folosirea inlocuitorilor va oferi un avantaj binevenit.
In concluzie, cunoasterea diverselor tipuri de noduri pescaresti reprezinta un avantaj clar pentru pescarii amatori care vor sa-si transforme hobby-ul intr-unul de succes si sa obtina capturi surprinzatoare.
Surse foto: shutterstock.com – ro.pinterest.com