Lacurile de pescuit ale prezentului nu mai sunt, Slava Domnului, considerate simple “balti” ,unde se practica pescuitul combinat (pe toate stilurile posibile). De ani buni, urmand exemple ale unor lacuri importante din Europa s-au definitivat si specializat putin amenajarile piscicole si s-au transformat in spatii amenajate si dedicate directiei pescuitului Catch & Release, indiferent de specia vizata.
Pentru pescuitul la Crap, de exemplu, in toate judetele si toate zonele geografice din Romania s-a respectat trendul, si uitati azi pe cate lacuri cu densitate de peste si trofee avem ocazia sa ne petrecem timpul si sa ne bucuram simturile legate de frumoasa pasiune.
Este clar ca evolutia inseamna depasire si autodepasire iar un exemplu ce merita in acest moment toata admiratia pescarilor de crap este Lacul Iannis din Judetul Bihor.
Lacul Iannis nu mai este nou deloc, are deja notorietate si foarte multi admiratori, ambele castigate in cei 3 ani si putin de functionare … si asta cum ?
…prin faptul ca a oferit ceea ce si doresc cel mai mult pescarii, crapi multi si crapi mari, conditii decente si spatii ingrijite si supravegheate pe toata suprafata amenajarii complexului!
Istoria trebuie amintita si aceasta incepe cu constructia de la zero a lacului, prin saparea unui camp si realizarea structurii malurilor ce urmau sa gazduiasca apa si apoi locatarii sai.
Toata aceasta nebunie , despre care stiam din faza de proiect , apartine unui pescar de crap pentru care pasiunea nu are limite sau daca are, sunt unele extrem de generoase. Este drept ca punctul de start al oricarui vis este …vreau, dar pot? Din fericire pentru Cristi Deme raspunsul a fost “Da” la ambele intrebari si apoi a urmat cu pasi bine calculati tot ce avea sa construiasca adica Lacul Iannis de azi, de maine si sa speram ca pentru totdeauna.
Constructia prorpiu-zisa s-a desfasurat pe parcursul anului 2018 si a fost finalizata in primavara anului 2019. Apoi evenimentul ce a deschis oficial portile lacului s-a desfasurat in luna mai 2019. La acest prim concurs de inaugurare, evolutia pestilor a fost una mult peste asteptari iar echipa care a castigat competitia a prins aproape o tona si cand spunem aproape a fost numai fara cateva kilograme.
Lacul a gazduit incepand cu anul 2019 si pana in prezent, o lunga serie de competitii foarte disputate, prilej cu care si-a putut etala multe tone de crap prinse si cantarite la fiecare eveniment, dar ce este mai frumos este faptul ca prin crotalierea exemplarelor mari (proces de marcare si identificare prin scanare) s-a putut urmari toata evolutia in timp a indivizilor ce ne privesc suspiciosi din “adancuri”.
Lacul Iannis in aceste 4 sezoane, a oferit multe stari pescarilor. S-a prins si mult si foarte mult si putin si deloc, si asta pentru ca toti pescarii care au calcat malurile lacului au avut parte de diferite trairi si experiente, mai exact din toate…sigur ca unii au fost poate mai norocosi, altii mai putin si in acest fel se confirma ca la pescuit, pestele trage cand vrea el… dar si mai bine spus atunci cand se intrunesc niste conditii care sa-l determine sa faca asta…ori acestea mai depind si de noi “manuitorii de lansete”.
Ajungem cu povestea in prezent si in noiembrie 2022 Administratia Lacului Iannis a luat decizia unui recensamant general al pestilor, cu obiectiv de numarare, identificare, cantarire si evaluare a exemplarelor din lac.
Crapii sunt si ei supusi unei vieti cu tot ce presupune aceasta…crestere, activitate zilnica, hranire, dezvoltare, impactul natural asupra vietii, imbolnavire, tratament,vindecare,deces…tot ceea ce traim si noi dar in plus au parte si sunt influentati si de rezultatele interventiei noastre in viata lor, prin tot ceea ce facem sau nu in partidele noastre de pescuit.
Activitatea aceasta de recenzare nu este posibila decat prin scaderea nivelului apei pana la nivelul care poate permite navodirea si apoi, peste cu peste, luat , inspectat, cantarit si notat. Ce frumos trebuie sa fie sa-ti treaca toti prin mana si sa-i poti vedea, pe unii dupa foarte mult timp.
La actiune, dupa cum se poate vedea si din poze au participat multi oameni, pescari, clienti ai lacului, specialisti in navodire , toti uniti intr-o echipa ce avea sa duca la bun sfarsit acest plan.
Stim sigur ca nu-si doreste sa fie amintit prea des si dat exemplu, ori evidentiat ostentativ, dar merita asta cu prisosinta. Echipat ca toti ceilalti, stand in apa, la fel de ud si inghetat, a paticipat la fiecare pas necesar; … un om si un pescar extrem de pasionat!
…il veti recunoaste, daca nu acum, sigur atunci cand ii veti trece pragul, pe Lacul Iannis.
Rezultatele oficiale si exacte ale recensamantului au fost publicate pe pagina de facebook a Lacului Iannis, si in urma acestora dar si a intregii actiuni desfasurate puteti intelege ce ofera acest lac si ce fac toti cei implicati in proiect pentru pesti, pentru pescari, pentru voi , pentru noi toti.
Din postarea lor am notat si va transmitem ca s-a depasit bine pragul de 3000 de exemplare contabilizate din care 1 buc +35 kg, 4 buc + 30 kg, 5 buc + 29 kg si foarte multi pesti peste 20 kg. De mentionat este ca o parte din crapii de peste 29 kg au avut in diferite momente ale sezonului 2022 peste 30 kg, rezultand ca oscilatia greutatii in cazul exmplarelor mari este si pozitiva dar si negativa.
Sigur ca navodirea nu poate extrage 100% toti pestii din lac pentru ca structura natural dobandita a lacului dupa constructie, permite ca unii pesti mai dibaci sa scape din aceasta cursa de urmarire…dar ei vor reprezenta factorul SURPRIZA pentru viitor .
Acum ca ati aflat si de la noi ce s-a intamplat la Iannis nu ne ramane decat sa asteptam cu totii sezonul urmator de pescuit si sa ne incercam din nou sansa, norocul si priceperea pentru a prinde trofeul mult visat, crapul cel mare, captura vietii… si pentru asta nu uitati ca respectul si grija pentru, natura,lacuri si pesti ne ofera sanse mult mai mari fiecaruia sa fim fericiti.
Slavă Domnului , mai există și lacuri cu multe specii și multe posibilități de a pescui !!! Lacuri mai mult sau mai puțin sălbatice !!! Din păcate sunt prea puține și uneori prea mici !!!