Crapul este una dintre speciile de peste cele mai vizate de pescarii profesionisti si amatori, deoarece poate atinge dimensiuni impresionante, este foarte gustos si are o cantitate mica de spini. Din pacate, de multe ori, prinderea acestui peste este dificila, pentru ca raspunde greu la atractia momelii, fiind necesare din acest punct de vedere eforturi suplimentare fata de alte tipuri de capturi. Experienta a aratat ca una dintre metodele care maximizeaza sansele de succes este folosirea unor arome speciale, care sa-l faca sa muste acul si, astfel, sa ajunga în minciogul pescarilor dornici de succese notabile.
In articolul de mai jos vei afla ce sunt aromele pentru pescuitul la crap, care este compozitia lor si cum sa alegi aroma potrivita in functie de anotimp.
Arome pentru crap: ce sunt aromele pentru pescuitul la crap?
Crapul este un rege al pestilor in Romania, fiind dorit de toti pescarii, mai ales in conditiile in care se stie ca e greu de prins din cauza modului de hranire prin absorbtie si nu prin muscare, dar si din cauza firii sale banuitoare.
Experienta a demonstrat ca este posibila cresterea sanselor de succes prin adaugarea la momeala a unor adaosuri cu mirosuri puternice, care odata diluate in apa dimprejurul nadei il va atrage catre zona de interes a pescarilor. Primele incercari au fost facute de catre pescarii care isi preparau singuri acasa nadele, prin adaugarea de arome naturale, ca de exemplu usturoiul, uleiul de peste sau piperul.
In prezent, magazinele de specialitate ofera o gama larga de arome, atat artificiale, cat si naturale, care pot fi folosite in conditii diverse, indiferent de anotimp, de temperatura apei sau de claritatea acesteia. Pentru a face alegerea corecta, pescarii trebuie sa cunoasca ce compozitie au aceste arome si cum actioneaza substantele care atrag pestii. O aroma de buna calitate trebuie sa indeplineasca trei conditii de baza:
- Volatilitatea ridicata este importanta pentru ca aroma sa se raspandeasca rapid in jurul nadei si sa atraga pestii aflati la o distanta apreciabila de aceasta;
- Aroma trebuie sa fie rezistenta, sa dureze mult timp pana la dizolvarea ei in totalitate, caracteristica necesara din cauza perioadelor destul de lungi in care nada sta in apa pana la prinderea pestelui;
- Tipul aromei trebuie sa fie ales cu grija, deoarece din experienta s-a observat ca unele dintre acestea sunt mai preferate de crapi, pe cand altele sunt evitate de cele mai multe ori.
Aromele pentru pescuit crap pot fi preparate si acasa, dar majoritatea prefera sa le achizitioneze din magazinele de specialitate, pentru ca sunt o investitie accesibila si exista o multitudine de optiuni, atat sub forma de lichid, cat si sub forma de praf, putand fi folosite foarte usor la aromatizarea boiliesurilor prin dipuirea lor.
Aromele de pescuit sunt alcatuite din doua componente de baza. In primul rand, este vorba despre aroma propriu-zisa, care atrage pestele, si, in al doilea rand, despre solventul in care aroma se dizolva si care faciliteaza raspandirea ei. Din acest punct de vedere exista trei tipuri de solventi, fiecare potriviti in functie de temperatura apei:
- Alcoolul etilic, foarte solubil, care se disperseaza rapid, potrivit pentru pescuitul in ape reci;
- Glicol propilicul, recomandat pentru apele de temperaturi moderate;
- Alcoolul izopropilic, preferat pentru apele cu temperaturi ridicate.
In afara de aceste doua componente principale, in arome mai pot fi adaugate uleiuri esentiale, substante indulcitoare si alte substante chimice care pot atrage pestii.
Tipuri de arome preferate de crap in functie de anotimp
Pescarii cu mare experienta stiu ca principalul criteriu in alegerea aromelor potrivite este legat de anotimpul in care vor fi folosite. Acest lucru trebuie sa fie avut in vedere, in primul rand, datorita temperaturilor care influenteaza in mod divers raspandirea aromelor, cat si a modului de hranire diferita a crapului in functie de anotimp.
- Aromele folosite in timpul verii trebuie sa cuprinda note puternice, precum cele de fructe (banane, capsuni), dar si aroma de usturoi, vanilie sau chiar de piper. Important este si tipul de solvent, nefiind recomandate cele pe baza de alcool etilic, pentru ca se dizolva foarte rapid;
- Aromele folosite iarna trebuie sa fie si ele puternice. Fundul apei fiind malos, pestele nu vede momeala si trebuie sa fie atras in acest mod. Cele mai bune rezultate sunt date de aromele artificiale, intense, indiferent de tipul acestora. Iarna va fi evitata cu desavarsire momeala pe baza de uleiuri, care la temperaturi reduse se intaresc si impiedica dizolvarea aromelor;
- Primavara, pestii sunt in cautarea hranei cautand mai ales proteine, care sa-i ajute sa-si revina dupa trecerea prin iarna. Astfel, se poate utiliza cu succes aroma de carne sau cea de sepie, pe care se pare ca pestii o prefera, desi nu face parte din dieta lor normala.
In concluzie, pescarii trebuie sa cunoasca si acest aspect al aromelor, artificiale sau naturale, pentru cresterea sanselor de succes si pentru prinderea acestui peste atat de dorit de toata lumea.
Surse foto: Shutterstock.com, ro.Pinterest.com.