Scobarul este un peste specific european foarte ravnit printre pescari, datorita faptului ca se gaseste in medii pe care pescarii le prefera atat pentru relaxare, adica pentru pescuit amator, cat si pentru pescuitul profesionist, unde au nevoie sa se concentreze mult timp pe eventualele capturi, iar organizarea este mult mai solicitanta in ceea ce priveste echipamentele si alegerea terenului.
Totusi, pescuitul la scobar poate fi complicat pentru cei care nu au macar cateva informatii de baza referitoare la momelile preferate ale pestelui si sezonul optim in care acesta poate fi prins. In plus, pot fi de ajutor si cateva sfaturi care pot rezulta in capturi semnificative. Citeste acest articol pentru a afla informatiile de care ai nevoie inainte de a merge la urmatoarea partida de pescuit.
Cand si cum este recomandat pescuitul la scobar?
Pescuitul la scobar necesita luarea in calcul a catorva aspecte foarte importante. Astfel, pescarii trebuie sa stie care este momeala potrivita pentru scobar, care este sezonul in care rezultatele pot fi la nivel ridicat, precum si care sunt cele mai bune locatii de pescuit scobar, mai ales cele in care acesta isi petrece cel mai mult timp. Acestea sunt esentiale atat pentru a atrage pestele, cat si pentru a creste sansele unei capturi mari. De asemenea, in acest fel, pescuitul la scobar devine mai usor.
In ceea ce priveste trasaturile sale, scobarul este un peste migrator si are un corp destul de subtire, chiar putin ascutit, avand solzi a caror nuanta este una metalica albastru-gri si coada portocalie. Se mai poate distinge si prin buza inferioara ascutita.
In general, scobarii au o lungime cuprinsa intre 25 si 40 de centimetri, precum si o greutate de aproximativ 1 kilogram. Cu toate acestea, au fost observate si exemplare cu dimensiuni care au ajuns si pana la 60 de centimetri lungime si 3 kg in greutate. Astfel de pesti au o durata de viata care poate atinge si 15 ani.
Din punct de vedere geografic, scobarul poate fi gasit cel mai des in rauri care se revarsa in Marea Neagra cum ar fi Dunarea, Nistrul, Bugul de Sud sau Nipru, cele care se revarsa in partea de sud a Marii Baltice precum Nieman, Odra sau Vistula, dar si in cele care duc catre Marea Nordului. De asemenea, scobarul mai poate fi gasit si in rauri precum Rhône, Loire, Hérault si Soca sau Isonzo din Italia, respectiv Slovenia.
Momeala ideala pentru pescuitul la scobar
Vederea este principalul simt pe care se bazeaza scobarul atunci cand vine vorba de hrana. Astfel, acesta va fi mult mai atras sa muste dintr-o momeala care poate fi observata usor cu simtul vizual. Se pot folosi momeli colorate si poate fi util ca acestea sa iasa in evidenta prin miscare intensa. Poti gasi asemenea momeli in magazinele de pescuit. Daca apa in care se pescuiseste scobarul este agitata, atunci momeala poate fi observata destul de usor.
De asemenea, exista si cateva tipuri de momeala care se pot gasi si in afara unui magazin de pescuit. Dintre acestea, parmezanul sau viermii vii, de culoare roz, sunt alegeri bune pentru a atrage scobarul.
Pescuitul la scobar – primavara, vara, toamna sau iarna?
In general, scobarul este disponibil pentru pescuit pe parcursul intregului an. Cu toate acestea, exista cateva perioade in care este mai usor de gasit si disponibil in cantitati mai mari. De exemplu, vara si toamna sunt cele mai bune anotimpuri de pescuit scobar.
Acest lucru vine ca urmare a faptului ca scobarul are o slabiciune pentru rame si viermi, iar ele pot fi gasite cu usurinta in aceste perioade. In schimb, pe perioada verii, scobarul poate fi gasit si in ape mici unde mai multi pesti de acest fel se pot afla raspanditi pe distante mai mari.
Locatii pentru pescuitul la scobar – raul
Scobarul este un peste care se poate gasi atat in ape linistite, cat si in cele agitate. Totusi, avand in vedere ca este predominant in rauri, mai exact, in zonele in care acestea se varsa in mare, sunt sanse mai mari pentru pescari sa prinda scobari in ape mai agitate. Acest lucru poate complica pescuitul, deoarece apele agitate imprastie nada. Totusi, pestele devine mult mai usor de atras, deoarece momeala este in miscare si e mai usor de observat, in special daca este una colorata, care iese usor in evidenta (avand in vedere ca scobarul se bazeaza mai mult pe vedere decat pe celelalte simturi).
Gestionarea echipamentelor pentru pescuitul la scobar
Echiparea pentru pescuitul la scobar poate fi o sarcina minutioasa, mai ales pentru pescarii fara experienta. Chiar daca nu pot lipsi din bagajul unui pescar elemente precum lanseta, mulineta si firul, trebuie tinut cont si de faptul ca exista 2 tipuri de pescuit la scobar.
In primul rand, exista pescuitul la pluta, cunoscut sub numele de “metoda bologneza”. Aceasta poate fi o varianta mai economica in ceea ce priveste bagajul si poate chiar mai simpla. In al doilea rand, scobarul se mai poate pescui si cu feeder, o metoda recomandata pescarilor cu experienta, deoarece munca cea mai grea va fi observarea si rabdarea.
Ce lanseta este recomandata?
Un pescar, indiferent ca este profesionist sau amator, nu poate merge la pescuit fara lansete. Totusi, acestea sunt de diferite feluri si sunt concepute in functie de tipul de pescuit.
Pentru pescuitul la pluta, se foloseste, conform metodei, o lanseta bologneza. Pe o lanseta cu mulineta, trebuie atasate auxiliare din plumb, pluta si forfac. In acest caz, lanseta ofera un plus de control in manevrarea pestelui cand acesta trebuie sa fie extras din apa.
In schimb, pentru pescuitul la feeder, este necesara o lanseta cu o lungime cuprinsa intre 3,6 si 3,9 metri si o putere de lansare care poate ajunge pana la 90 de grame.
Cum se alege mulineta?
Pescuitul scobarului la pluta necesita o mulineta mai mica decat in cazul pescuitului la feeder. Motivul il reprezinta faptul ca mulineta indeplineste un scop mai amplu in acest caz si este obligatoriu sa aiba o frana buna. Astfel, cele mai bune optiuni sunt mulinetele cu frana inferioara sau cu frana frontala.
In schimb, pentru pescuitul la feeder, sunt recomandate mulinete robuste, care au o capacitate ridicata de recuperare a firului, deoarece mulineta are parte de o presiune suplimentara din partea cosuletului, iar aceasta presiune se resimte atat in drill, cat si la recuperare.
Utilizarea unui fir potrivit
Al treilea accesoriu care trebuie ales in functie de specificul pescuitului este firul. Pentru alegerea unui fir potrivit, pescarii trebuie sa ia in considerare faptul ca scobarul este un peste care se gaseste, cel mai des, in apele curgatoare. Astfel, exista 2 riscuri principale in cazul alegerii gresite a firului pentru pescuitul cu feeder. Primul este controlul instabil din cauza apei in miscare, iar al doilea il reprezinta posibilitatea ca montura sa fie pierduta.
In schimb, pentru pescuitul la pluta, firele nu trebuie sa se scufunde, deoarece se pot rupe, avand in vedere ca actiunea va avea loc intr-o apa curgatoare.
Sfaturi si tehnici pentru pescuitul la scobar
Astfel incat o partida de pescuit la scobar sa aiba rezultate cat mai bune, nu este necesara doar echiparea corespunzatoarea si pregatirea minutioasa. Pescarii pot tine cont de cateva sfaturi care ii vor ajuta sa fie mai eficienti si mai productivi, iar experienta sa fie una placuta, relaxanta si plina de capturi.
Foloseste tehnica potrivita
Dupa cum a fost mentionat anterior, exista doua tehnici de pescuit pentru scobar: cu pluta sau cu feeder. Fiecare dintre acestea are anumite caracteristici specifice si presupune utilizarea unor anumite echipamente.
De aceea, este necesar ca metoda sa fie aleasa in functie de mediul in care are loc partida de pescuit. In caz contrar, pot aparea defectiuni ale echipamentelor sau, pur si simplu, lipsa unei capturi.
Alege momeala in functie de sezon
In unele sezoane, scobarul prefera anumite feluri de hrana. Astfel, este necesara alegerea unei momeli potrivite. In acest fel, pestele isi va urma instinctele si va musca mult mai repede, daca este ceea ce el cauta intr-o anumita perioada din an. Indiferent de sezon, totusi, trebuie ca hrana sa fie observabila, astfel incat sa atraga pestele.
Foloseste nada pentru crap
Crapul este un peste mult mai des intalnit decat scobarul, ceea ce inseamna ca pescarii fara experienta pot avea dificultati la pescuitul de scobar, daca nu au echipamentele potrivite. In acest caz, se poate folosi nada pentru crap care poate ajuta in acelasi fel.
Prin urmare, pescuitul pentru scobar necesita o anumita pregatire, deoarece pestele se gaseste in zone pe care pescarii fara experienta nu le frecventeaza foarte des. Totusi, poate fi o experienta extrem de placuta si relaxanta, in special daca vei avea in vedere informatiile pe care le-ai citit in acest articol. Spor la pescuit!
Sursa foto: Envato.com, Unsplash.com