Pescuitul este o activitate practicata, de obicei, in timpul zilei, insa, multe persoane aleg sa incerce si pescuitul nocturn. Totusi, este necesara o pregatire mai minutioasa daca alegi sa mergi la pescuit dupa lasarea serii. Cu toate acestea, daca te bazezi pe cateva strategii simple si te echipezi corespunzator, pescuitul noaptea poate fi foarte placut, chiar si pentru cei incepatori.
Trebuie, asadar, sa te gandesti din timp la aspecte precum echipamentul de pescuit sau zona in care te vei deplasa, care poate fi cu apa dulce sau apa sarata, astfel incat sa ai succes. La fel ca in cazul pescuitului din timpul zilei, pregatirea si echiparea potrivite sunt esentiale. In plus, te poti folosi si de sfaturile din acest articol menite sa te ajute.
Ce trebuie sa faci cand esti la pescuit noaptea?
Daca te gandesti sa mergi la o partida de pescuit pe timp de noapte, este recomandat sa depui un efort suplimentar in ceea ce priveste organizarea, deoarece multe specii de pesti se hranesc mai usor in conditii de lumina cat mai slaba. Acest lucru inseamna ca poti avea parte de capturi exceptionale. De asemenea, exista si specii de pesti pe care s-ar putea sa nu le fi prins sau vazut inainte si s-ar putea sa ai parte de cateva surprize sau chiar sa prinzi un peste de dimensiuni impresionante.
O partida de pescuit nocturn nu necesita doar o pregatire adecvata in ceea ce priveste echipamentele, ci si un comportament specific. Tine cont de faptul ca vei avea parte de vizibilitate mult mai redusa la acele ore, comparativ cu vizibilitatea din timpul zilei, iar multe dintre simturile tale vor avea o eficienta redusa, ceea ce inseamna ca trebuie sa faci un efort suplimentar.
In plus, gandeste-te si la comportamentul pestilor si acorda o atentie sporita modului in care vrei sa ii prinzi. Astfel, vei reusi sa atragi pestii pe care ii cauti si sa iti dezvolti abilitatile pentru pescuitul de noapte. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci pentru a avea șanse cât mai mari de a prinde pești:
Tine momeala in miscare
Pe timp de noapte, pestii se folosesc de simturile auditive pentru a se deplasa si orienta, deoarece nu exista lumina. Acest lucru inseamna ca aproape orice miscare, chiar si una mica, poate fi usor detectata de catre pesti, astfel incat atentia lor poate fi atrasa cu spinnerbaits. Momeala pe care o folosesti nu este la fel de importanta, pe cat este miscarea constanta pentru a atrage atentia pestilor.
Pe de alta parte, pestii rapitori de dimensiuni mai mari nu vad bine in intuneric, iar simtul lor auditiv este mult mai slab, comparativ cu simtul auditiv al pestilor mai mici. Acesta poate fi un avantaj semnificativ al pescuitului pe timp de noapte, deoarece permite anumitor pesti, cum ar fi bibanul, sa caute alimente in siguranta.
Asigura un control cat mai bun asupra luminilor folosind o lanterna pentru cap
Chiar daca pescuiesti noaptea tocmai pentru ca lumina lipseste de pe cer si pestii sunt mult mai tentati sa iasa in cautare de hrana, nu te poti lipsi in totalitate de lumina. Fara aceasta nu iti poti desfasura in siguranta activitatea si nu te poti organiza corespunzator, astfel ca poti pierde mult timp cautand diferite unelte sau poti scapa capturile daca nu ai lumina care sa te ajute sa observi miscarea plutei sau a lansetei.
Cel mai bine este sa ai o lanterna pentru cap care sa iti asigure un nivel potrivit de lumina, dar care sa iti permita, in acelasi timp, control asupra intensitatii acestuia.
Fii atent pe tot timpul partidei
O partida de pescuit nocturn poate deveni obositoare. La primele semne de oboseala, cel mai mult are de suferit puterea de concentrare, iar tu ai nevoie de aceasta pentru intreaga partida de pescuit. Nu doar ca pescuitul nocturn se suprapune cu programul normal de somn, dar, in general, atentia este mai redusa pe timp de noapte. Cu toate acestea, trebuie sa te asiguri ca iti pastrezi concentrarea la nivel maxim si ca indepartezi de langa tine orice element care te-ar putea distrage. In plus, este recomandat sa te odihnesti bine inainte de a pleca noaptea la pescuit.
Elemente de siguranta pentru pescuitul nocturn
Ca in multe alte activitati, si in cazul pescuitului, fie pe timp de noapte, fie pe timp de zi, siguranta este foarte importanta. Totusi, din cauza lipsei luminii, siguranta trebuie tratata cu un plus de seriozitate. Exista o serie de riscuri si, chiar daca nu pot fi indepartate in totalitate, posibilitatea de aparitie poate fi redusa la nivel minim.
Sosirea la balta si asezarea echipamentelor se face pe timp de zi
Organizarea propriu-zisa se face pe timp de zi. Astfel, noaptea este rezervata strict pentru pescuit. Acesta nu este un sfat pentru eficienta, ci o recomandare de siguranta. Deplasarea in sau prin apropierea apelor poate fi periculoasa pe timp de noapte, chiar si pentru cele mai experimentate persoane, iar asezarea echipamentelor de pescuit necesita destul de multa miscare in apropierea apei.
Este recomandat sa aloci chiar si o ora de lumina in plus fata de estimarile initiale legate de durata organizarii. Daca ajungi indeajuns de repede in locatia unde iti doresti sa pescuiesti, vei putea admira si frumusetea apusului!
Nu uita de echipamentele de siguranta
Nu doar echipamentele de pescuit sunt importante, ci si cele de siguranta. Astfel, nu pleca de acasa fara urmatoarele accesorii:
– lanterne suplimentare;
– lumini pentru barci;
– baterii;
– trusa de prim ajutor;
– telefon mobil incarcat;
– patura;
– cutit de buzunar.
Pe langa acestea, poti aduce provizii alimentare si cateva sticle cu apa plata, pentru a le putea consuma in caz de nevoie. De asemenea, in cazul in care consideri ca vei avea probleme cu oboseala, iti poti lua o cafea la tine, iar daca ti se face foarte somn, aceasta te va ajuta sa ramai treaz si in alerta in continuare.
Anunta pe cineva unde mergi
Poate parea un lucru nesemnificativ, dar nu pleca singur la pescuit noaptea fara sa spui nimanui. Spune-i persoanei cu care locuiesti sau unui membru al familiei, unui prieten sau chiar unui vecin. De asemenea, spune-le ce faci si cat timp ai de gand sa stai acolo. In acest fel, cineva poate anunta autoritatile in cazul in care nu te intorci in timp util acasa.
Spunand cuiva unde pleci si cat stai, vei avea siguranta ca, in cazul unui eveniment nefericit, cineva ar veni sa te caute. In plus, poti organiza o sesiune de pescuit nocturn impreuna cu prietenii tai pentru a nu merge de unul singur.
Extrage captura stand jos
Atunci cand ai prins un peste, trebuie sa stai jos in timp ce-l extragi, indiferent de dimensiunile acestuia. Sansele de a-ti pierde echilibrul atunci cand e intuneric sunt mai mari, deoarece nu poti vedea intotdeauna unde pasesti si cat de stabila este suprafata respectiva.
Noaptea, de asemenea, este posibil sa nu poti observa cat de mult se indoaie tija si, prin urmare, nu iti vei putea da seama cu exactitate cat de mare este pestele. Acest lucru poate sa te faca sa cazi din picioare, iar daca esti intr-o barca, exista si alte riscuri asociate.
Ponturi pentru a te bucura si mai mult de pescuitul pe timp de noapte
La urma urmei, pescuitul, fie pe noapte, fie pe zi, este o activitate care trebuie sa te ajute sa te relaxezi si sa te deconectezi de la grijile cotidiene. Pentru acest lucru, poti tine cont de cateva sfaturi, astfel incat sa ai o experienta cat mai placuta:
Deplaseaza-te incet in apele limpezi
Orice forma de miscare trebuie sa se faca incet in apele limpezi. De la introducerea momelii in apa, pana la deplasarea ta, totul trebuie sa decurga incet pentru a nu speria pestii. In caz contrar, acestia fug si nu vor reveni in acel loc pentru o lunga perioada de timp.
Monteaza tijele inainte de a pleca de acasa
Tijele trebuie montate de acasa. Acest lucru este atat un sfat organizatoric, cat si unul de siguranta, avand in vedere ca este una dintre cele mai complicate sarcini de pregatire pentru pescuitul de noapte. Astfel, e recomandat sa o faci acasa, unde ai indeajuns de multa lumina si nu esti grabit.
Foloseste-te de lumina
Un lucru esential de retinut atunci cand mergi la pescuit noaptea, este importanta utilizarii luminii. Nu este vorba de lampile pentru cap, ci de lumini care pot fi scufundate sau pot lumina suprafata apei.
S-ar putea sa fie grupuri de pesti mici inotand in apropierea luminilor de sub un debarcader. Exista si un motiv pentru care se intampla acest lucru, si anume faptul ca planctonul si organismele similare, precum si diferite insecte, sunt atrase de lumini. Acestea, la randul lor, atrag pesti mai mici, ceea ce atrage, intr-un final, pesti rapitori, cum ar fi somnul.
Chiar daca pare paradoxal, lumina joaca un rol esential pentru pescuitul de noapte, deoarece atrage mai multe feluri de pesti.
Prin urmare, pescuitul de noapte poate fi o experienta extrem de placuta, daca te pregatesti in mod corespunzator si daca tii cont de sfaturile de mai sus, care iti vor asigura atat siguranta, cat si posibilitatea unor capturi pe cinste.
Sursa foto: Envato.com
Multumesc pentru sfaturi,sunt foarte utile.Inca putine amanunte legate de momeala utilizata pe timp de noapte ,ar fii util de stiut.Va multumesc.
Interesant!