Romania beneficiaza de toate tipurile de ape, precum fluviuri, rauri sau lacuri si, mai ales, are numeroase locuri de pescuit! De asemenea, pe teritoriul tarii noastre exista numeroase specii de pesti de apa dulce. Unul dintre cei mai importanti pasi pe care ii poti face pentru a deveni un pescar de succes este sa te informezi despre speciile pe care doresti sa le prinzi. Indiferent daca obiectivul tau este sa prinzi un crap mare sau sa petreci o zi in natura, aceste informatii te vor ajuta cu siguranta. Cu cat ai mai multe cunostinte despre diferitele tipuri de habitate si obiceiuri de hranire a pestilor de apa dulce, cu atat poti deveni un pescar mai bun si vei fi mai bine echipat in excursiile tale viitoare.
Pesti de apa dulce – cum se clasifica
Speciile de pesti de apa dulce sunt, in general, separate in una dintre cele trei categorii diferite, pe baza temperaturii apei si a cantitatii asociate de oxigen la fiecare interval de temperatura. De exemplu, apa rece contine mai mult oxigen decat apa calda, ceea ce inseamna ca pestii de apa rece vor necesita niveluri mai ridicate de oxigen pentru a supravietui.
In schimb, speciile de pesti de apa calda pot trai intr-o gama larga de conditii. Bibanul, pestele bluegill, somnul si crapul sunt toate considerate a fi specii de apa calda.
A doua categorie de pesti de apa dulce este categoria de specii de apa rece. Stiuca Muskellunge, stiuca nordica, stiuca walleye si bibanul galben sunt printre cele mai frecvent intalnite specii de pesti de apa rece. Acestia prefera temperaturile apei intre aproximativ 15 grade Celsius si 24 grade Celsius. Din aceasta cauza, se gasesc cel mai adesea in zonele nordice.
Specii de pesti de apa dulce din Romania
Iata principalele specii de pesti de apa dulce intalniti in apele din Romania:
- Pastravul;
- Salaul;
- Stiuca;
- Somnul;
- Bibanul;
- Platica;
- Avatul;
- Carasul;
- Cleanul;
- Crapul.
Pastravul
Pastravul este strans legat de somon si se gaseste, in general, in apele de munte din Romania. Pescuitul la pastrav este cu adevarat o experienta unica. Iata cateva informatii interesante despre acest peste:
- Pastravul are intre 38 și 42 de perechi de cromozomi. Oamenii au doar 23 de perechi.
- Pastravul poate trai pana la 20 de ani.
- Pastravii pot detecta polarizarea luminii, ceea ce ii ajuta sa localizeze prada, care altfel ar fi dificila, deoarece au ochii in laterale.
- „Linistea de dinaintea furtunii” poate fi unul dintre cele mai bune momente pentru a prinde un pastrav. El raspunde la schimbarile bruste ale mediului inconjurator, cum ar fi ploaia, acestea fiind momentele cele mai prielnice pentru prinderea prazii.
Salaul
Salaul este un peste rapitor de apa dulce, care se hraneste cu alti pesti mai mici. Dupa stiuca, el este cel mai important peste rapitor din Europa. Iata ce ar trebui sa stii despre salau:
- Chiar daca este un peste de apa dulce, el poate trai si in balti sau in apele curgatoare in care poate fi si apa sarata, cu o concentratie de pana la 1%.
- Poate fi gasit in majoritatea lacurilor si raurilor mari din Romania, precum si in Dunare. In general, are o lungime cuprinsa intre 40 si 70 de centimetri si o greutate cuprinsa intre 1 si 4 kilograme. Poate atinge, insa, o lungime maxima de 1,3 metri si o greutate de pana la 19 kilograme.
- Se hranesc in special cu peste, broaste sau raci. Pestele tanar se hraneste cu rame sau insecte.
- Canibalismul este un fenomen care poate fi observat si la acest peste, exemplarele mai mari mancandu-le pe cele mai mici.
- Salaul poate fi prins cu momeli mici, in general preferand fie momeli moarte, fie, mai bine, momeli vii. Utilizarea pestilor ca momeala implica utilizarea unui carlig dublu sau triplu si urme de sarma. O parte din carlig tine momeala in loc, in timp ce cealalta parte este utilizata pentru a prinde pestele. Momeala poate fi tinuta în pozitie cu greutatea sau utilizata in mod similar cu o nada prin care este aruncata si retrasa.
Stiuca
Stiuca este un peste pradator care poate fi gasit in mare parte in Delta Dunarii.
- Stiucile sunt cunoscute ca pradatori de ambuscada. Ataca nu numai pestii, ci si pasarile si alte animale acvatice. De obicei pandeste in zone cu multa vegetatie si atunci cand prada se apropie, se repede asupra ei. Numarul mare de dinti ii asigura un atac ucigator asupra prazii.
- Se intalneste in apele statoare sau lin curgatoare inconjurate de multa vegetatie.
- Stiuca a primit diferite nume de la pescarii romani: stiuculita (pentru exemplarele mici), simarlita, marloaie, stiucovita, ciuca, boalda, talharul baltilor sau rechinul apelor dulci.
- Ele prefera apa rece si, prin urmare, se vor indrepta spre apa mai adanca in mijlocul verii.
- Stiuca se va repezi la aproape orice misca. Din acest motiv, tipul de momeala pe care il alegi nu va schimba drastic rezultatul capturii tale.
- Folosete o nada care este usor de indepartat din gura stiucii.
- Alege o mulineta cu care sa te simti cel mai confortabil.
Somnul
Somnul este cel mai mare peste de apa dulce din Europa. Este un peste rapitor. Are mustati lungi in jurul gurii, care arata ca niste antene. Le poate folosi pentru a simti lucrurile din jurul lui. Poate fi gasit pe Dunare si in majoritatea lacurilor din Romania.
- Cand cauta mancare, ochii somnului nu joaca un rol major. Are un simt al gustului si mirosului foarte bun, pe care se poate baza. Somnul are cele mai multe papile gustative dintre toate animalele: peste 250.000.
- Somnul prefera locurile adanci, cu mal si ape tulburi.
- Are o lungime de aproximativ 2 metri, insa poate ajunge pana la 3 metri si o greutate de 150 de kilograme. Unul dintre recordurile pentru cei mai mari somni prinsi a fost in 2012, acesta avand o greutate de 113,5 kilograme. A fost scos pe mal dupa o lupta de aproximativ 40 de minute. De asemenea, in 2017 a fost prins in Franta un somn de 2 metri si 74 de centimetri, ce cantarea 130 de kilograme. Momeala folosita a fost un amestec de viermi si calamari.
- Se hraneste cu pesti, crustacee, lipitori, broaste sau viermi mari.
Bibanul
Bibanul poate fi gasit in aproape toate lacurile din Romania si este prezent in numar foarte mare.
- Bibanul este un peste colorat, intalnit in foarte multe zone ale lumii.
- Traieste in lacuri, rauri sau bazine artificiale.
- Se poate spune ca este cel mai curios peste din apele romanesti, ceea ce il face foarte usor de prins.
- Se mai numeste si cainele apelor, baboi, halan, burtita, zvoras.
- Bibanul se poate pescui cu succes pe tot parcusul anului.
Platica
Platica este un peste usor de prins si este populara printre pescarii stationari.
- Este un peste pasnic si se gaseste foarte des in bancuri.
- Odata ce ai prins unul, te poti astepta sa mai prinzi cativa.
- Poate fi gasit in rauri, lacuri si canale.
- Platica poate fi prinsa cu pluta, cu miscari lente si constante, odata ce pestele a prins momeala. De asemenea, se poate folosi si tehnica de pescuit la feeder.
Avatul
Cunoscut pentru atacuri furioase și ca ruda a popularului crap, avatul este un favorit al apei dulci in multe parti ale Europei.
- Este un peste rapitor care umbla in bancuri.
- Are vederea foarte bine dezvoltata, ceea ce il face mai greu de prins.
- Avatii se hranesc de obicei la apus, prin urmare este indicat sa te pregatesti pentru captura seara.
- Ca momeala, se pot folosi pesti morti sau chiar vii. De asemenea, se pot folosi si naluci artificiale.
Carasul
Carasul este cel mai raspandit peste de apa dulce din Romania. Poate fi gasit in Dunare si in raurile Prut, Siret, Olt si Mures.
- Are dimensiuni de 10-15 centimetri, iar greutatea poate varia de la 80 la 150 de grame, pana la 1,5 sau 2 kilograme.
- Dupa ce este scos din apa, poate ramane viu chiar doua-trei ore, iar in zilele mai reci, de toamna, rezista pe uscat chiar o zi intreaga.
- Se hraneste cu insecte acvatice si larvele acestora, viermi, melci si scoici mici, seminte si muguri mici de plante si materii vegetale in descompunere, precum si icre de peste.
Cleanul
Cleanul este un peste mic, dar care ataca energic. Poate atinge o lungime de maxim 60 de centimetri si o greutate de 7-8 kilograme.
- Cleanul are un auz dezvoltat, de aceea trebuie sa fii foarte subtil atunci cand vrei sa-l prinzi.
- Pandeste prada in locurile linistite.
- In general este gasit mai frecvent in zonele de deal, insa uneori poate fi pescuit si din apele de munte sau de campie.
- Cleanul este un peste omnivor, mananca absolut orice: fructe, insecte, alge.
Crapul
Crapul este cel mai cunoscut peste de apa dulce. Este folosit in acvarii sau lacuri decorative.
- Unele specii pot supravietui foarte mult timp cu un continut scazut de oxigen.
- Lungimea lui poate atinge un metru iar greutatea lui poate ajunge la aproximativ 11,5 kilograme. Cel mai mare crap a fost prins in Thailanda si avea 68 de kilograme.
- Se inmulteste in lunile mai-iunie.
- Crapul este un peste omnivor, pasnic. Se hraneste cu plante acvatice, oua de broasca, insecte si viermi.
- Are cele mai multe oase dintre toate vietuitoarele de pe pamant – 4386.
- Cea mai utilizata momeala de pescuit la crap sunt boilies.
Curiozitati despre pestii de apa dulce
Iata cateva curiozitati despre pestii de apa dulce, care te vor ajuta in activitatea ta de pescuit:
- Majoritatea speciilor de pesti isi folosesc ochii pentru a observa hrana. Unii chiar pot vedea organisme microscopice, cum ar fi planctonul.
- Multi pesti pot distinge culorile, desi acest lucru este util numai in apele putin adanci si in timpul zilei. Vederea este probabil alb-negru in apele adanci si noaptea, din cauza nivelurilor scazute de lumina.
- Ochii unui peste sunt de obicei localizati spre varful capului. Acest lucru duce la o tendinta de a manca prada care se afla deasupra lor. Vei dori sa profiti de acest lucru, pozitionand cele mai multe momeli si nade usor deasupra nivelului ochilor pestilor.
- Pestii nu pot vedea nimic direct in spatele lor. Cu toate acestea, au o vedere periferica foarte buna.
- Unele specii pot vedea bine noaptea, cum ar fi pestele walleye. Alte specii nu au viziunea nocturna dezvoltata, precum bibanul galben. Este inteligent sa pescuiesti anumite specii noaptea.
- In momeli se adauga zornaitoare pentru a atrage atentia pestilor. Momelile precum cele cu buzzbait sunt concepute pentru a produce mult zgomot si agitatie. Acestea sunt adesea eficiente noaptea.
- Simtul mirosului este extrem de avansat la unele specii.
- Mugurii gustativi nu sunt intotdeauna localizati in gura unui peste. De exemplu, un somn de dimensiuni mari are 175.000 de papile gustative raspandite pe tot corpul, dintre care doar 20.000 in gura.
- Speciile precum pastravul, somonul si somnul au un simt al mirosului excelent. Din acest motiv, pescarii care isi doresc sa prinda astfel de pesti folosesc momeli care au un miros puternic.
- Pestii care vaneaza mancarea prin vedere, cum ar fi stiuca nordica si stiuca muskie, nu se bazeaza deloc pe miros. Este mai bine sa le atragi vizual cu o momeala sau o nada.
Prin urmare, exista foarte multe specii de pesti de apa dulce in Romania. Reusita capturii depinde doar de preferintele si tehnicile fiecarui pescar in parte!
Sursa foto: Pixabay.com, Shutterstock.com.