Aruncari la distanta cu lanseta – tehnici pentru incepatori si avansati

Cand vrei sa prinzi un peste, indiferent de specie, de metoda pe care o folosesti, de undita pe care o ai, un lucru este cert, si anume, ca trebuie sa arunci momeala spre el.

 

Pentru a face acest lucru, exista diverse tehnici de aruncare la distanta cu lanseta pe care le poti utiliza si pe care este importat sa o alegi in functie de circumstante.

 

Citste in continuare si afla mai multe. 

Tehnici de baza de aruncare la distanta cu lanseta pe care orice pescar trebuie sa le cunoasca

Daca esti la inceput, trebuie mai intai sa inveti cele mai simple modalitati de a arunca cu lanseta inainte de a incerca tehnici mai complicate si mai dificile. Exista trei tehnici de baza, pe care, daca le stapanesti, vei fi pregatit pentru majoritatea situatiilor de pescuit in care te-ai putea regasi.

 

Pentru a face referire la pozitia lansetei, se face referire la acele ceasornicului.

 

Aruncare peste cap

 

  • Incepe prin eliberarea firului pana cand exista aproximativ 30 pana la 60 cm de linie libera care se extinde de la varful tijei;
  • Cu mulineta libera si degetul mare pe fir (daca utilizezi un momitor), trage tija inapoi deasupra capului in spatele tau la ora 10:00;
  • In momentul in care ajungi la capatul miscarii, incepe sa aduci tija inainte. Acest lucru ajuta la incarcarea tijei cu greutatea plumbului, determinand-o sa se indoaie;
  • Elibereaza firul cand tija este la ora 12:00, dar asigura-te ca urmezi si aduci lanseta pana la ora 2:00 pana la sfarsitul miscarii.

 

Aceasta metoda poate fi utilizata penttrru aproape orice situatie. Functioneaza cel mai bine atunci cand poti arunca mult dincolo de peste, deoarece, de multe ori, stropeste intens atunci cand momeala loveste apa.

 

Aruncare dintr-o parte

 

Singura diferenta fata de aruncarea peste cap este unghiul in care misti tija lansetei, restul tehncii fiind la fel. O aruncare laterala produce mult mai putina stropire decat cea peste cap, deci este preferata pentru majoritatea situatiilor de pescuit.

 

Partea dificila la aceasta tehnica de aruncare este exactitatea. Poate fi greu sa plasezi greutatea in locul ideal atunci cand este inca incepator. Cu toate acestea, prin exercitiu, precizia ta se va imbunatati si vei ajunge sa tintesti acolo unde este necesar.

Aruncare directa 

 

O aruncare directa este folosita atunci cand pescuiesti de pe un debarcader sau alt lo aflat deasupra apei. Pescuitul in astfel de situatii inseamna, de obicei, ca nu poti arunca foarte departe, asa ca vei fi limitat la pescuitul direct sub tine. 

 

Aceasta tehnica este destul de usoara, trebuie doar sa eliberezi mulineta si sa urmezi momeala. Cu toate acestea, este recomandat sa incetinesti sau sa opresti firul inainte ca greutatea sa loveasca apa pentru a evita sa sperii pestii.

 

Tehnici avansate de aruncare la distanta cu lanseta

 

Odata ce ti-ai insusit tehnicile de baza, este timpul sa inveti cateva metode avansate de a duce momeala in fata pestilor. Multi pescari au nevoie de repetitie pentru a deveni capabili, dar efortul pentru a invata aceste tehnici este unul meritat.

 

Pitching 

 

Pitching-ul este o tehnica pentru aruncarea la distante intermediate in locuri izolate si acoperite. Iata cum se face:

 

  • Prinde naluca in mana libera, apoi indreapta tija in jos spre apa;
  • Cu o miscare lina si rapida, ridica lanseta, astfel incat naluca sa zboare inainte. In acelasi timp, trebuie sa eliberezi bobina, astfel incat naluca sa traga firul liber;
  • Foloseste degetul mare pentru a opri fusul, astel incat nasulca sa nu se mai miste chiar inainte de a atinge apa, reducand astfel stropirea.

 

Pitching-ul este utilizat atunci cand pescuiesti cu jiguri sau momeli din plastic moale. Se face adesea de-a lungul liniilor de buruieni sau a vegetatiei in exces de langa mal.

 

Flipping

 

Este o metoda cu raza scurta de actiune folosita pentru a viza pestii aflati in spatii extrem de inguste. Iata care sunt pasii: 

 

  • elibereaza bobina si aproximativ 15 metri de fir, apoi recupleaza bobina. Acesta va fi tot firul pe care il veti folosi atunci cand arunci cu lanseta.
  • Cu mana indepartata, trage firul dintre tamabul si primul ghidaj al lansetei. Acest lucru permite momelii sa se miste liber din varful tijei;
  • Folosind o miscare asemanatoare unui pendul, intoarce momeala spre tinta, eliberand firul din mana pentru a-i permite sa zboare.

 

Flippingul se face, de asemenea, cu momeli sau jiguri din plastic moale. Este utilizat, in mod obisnuit, in portiunile acoperite de buruieni dense si in alte tipuri de vegetatie groasa. 

Skipping

 

Este o tehnica utila pentru a atrage momeala sub pontoane sau pentru a trece dincolo de vegetatie. Necesita o metoda de aruncare cu mana in lateral. Dar, in loc sa trimiti naluca pe o traiectorie care o tine la cativa metri deasupra apei, arunca naluca chiar la nivelul apei.

 

Atunci cand este efectuata corect, va determina naluca sa sara pe suprafata apei. Multi pescari folosesc momeli din plastic moale. 

 

Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa te antrenezi si sa devii din ce in ce mai bun la aruncarile cu lanseta. Incearca tehnicile de mai sus si devino maestru!

 

Sursa foto: Unsplash.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *