Vara s-a terminat, asa ca, pescarii pasionati se retrag catre raurile si lacurile inalte din munti pentru a pescui pastravi superbi si deliciosi. In Romania, in urma cu cativa ani, activitatea de populare a apelor de munte cu pastrav indigen a avut loc pe aproximativ 7 din raurile si paraurile din zona montana. Specialistii Directiei Silvice sustin ca actiunea a avut ca scop reconsolidarea pastravului indigen in raurile din Romania si ca aceasta actiune a avut o rata de succes de suta la suta. Astfel, pescarii pasionati sunt nevoiti sa isi schimbe tehnicile de pescuit si sa isi imbunatateasca echipamentele. Pescuitul la pastrav este o adevarata provocare chiar si pentru cei mai buni din domeniu. Desi exista numeroase tehnici complexe de pescuit pe care le poti folosi, este important sa iti cunosti prada. Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii despre pastravul indigen, de la anatomie, habitat si reproducere pana la tehnici de prindere si momeala.
Pastravul indigen:denumire si provenienta
Pastravii sunt specii de pesti de apa dulce care apartin genurilor Oncorhynchus, Salmo și Salvelinus. Pastravul indigen (Salmo trutta fario) face parte din familia salmonidelor. Acesta mai este cunoscut si sub denumirea de pastrav de munte/rau, pastrav sau pastrav brun. Este un peste rapitor si provine din apele curgatoare reci ale Europei si Asiei. Pentru a afla care sunt lucrurile de care ai nevoie pentru pescuitul la rapitor, este indicat ca inainte sa iti cunosti prada. Citeste in continuare si descopera anatomia, habitatul si comportamentul pastravului indigen.
Cum arata pastravul indigen?
Fiindca este un peste rapitor caracteristicile pastravului indigen sunt adaptate la mediul in care traieste. Acesta are un corp gros si cilindric, cu o musculatura puternica cu solzi mici care sa il ajute sa se mentina in curentii purternici ai apelor. Botul scurt reprezinta o treime din lungimea corpului si compenseaza prin largime gurii. Pastravul indigen are un maxilar puternic care il ajuta sa se hraneasca usor, astfel ca, odata prinse, sursele de hrana sau momeala nu mai au scapare. Partea dorsala are culoarea violet albastrui iar burta este alb argintiu . pe restul corpului se gasesc pete mici de culoare: negru, albastru sau maro. Dimensiunea lui poate varia de la 15 pana la 70 de cm lungime, si poate cantari chiar si 3 kg.
Unde traieste pastravul indigen?
Pastravul indigen traieste in apele de munte: paraie rauri sau lacuri. Daca iti doresti sa pescuiesti la pastrav e important sa te identifici cu mediul in care acesta se regaseste. Pentru a evada in mijlocul naturii ai nevoie de bagajeria potrivita, astfel incat sa poti strabate apele muntilor fara griji. Bucura-te de pasiunea ta in cele mai pitoresti locatii din Romania. Pastravul indigen iubeste apele reci, limpezi si bogate in oxigen, cu pietris. Poate fi gasit sub bolovani, radacini de copac, arbori cazuti si se poate adapta la o temperatura intre 1 si 16°C. El se hraneste cu insecte acvatice si aeriene, viermisori crustacee, larve de libelule, rame si melci. Chiar daca pare un peste agil, care supravietuieste curentilor puternici, pastravul indigen are si puncte slabe: frica, lipsa de abilitate si voracitatea.
Reproducere pastrav indigen
La varsta de 2-4 ani pastravul devine matur sexual. Femela urmata de 1-2 masculi urca catre izvoare sarind peste obstacole, chiar si la 1 m inaltime. Boistea are loc in lunile octombrie noiembrie, cand apa de munte a ajuns la temperatura de 7-8°C. Femela depune intre 2000 si 4500 de icre, pe care masculul le acopera cu lapti. Apoi pestii coboara catre locurile de adapost. Dupa ce stau in apa intre 140-180 de zile, icrele eclozeaza. In Romania, acest lucru se intampla in lunile martie-aprilie. In fermele piscicole, femelele depun icrele mai tarziu.
Pescuit la pastrav de munte
Cand vine vorba de pescuitul la rapitor, lucrurile se incadreaza in doua categorii: fie este foarte dificil de prins, fie incredibil de usor. Tehnica de pescuit este importanta, insa conteaza si disponibilitatea pastravului de a fi hranit. Indiferent de situatie, uneori pestii sunt atat de infometati incat sunt dispusi sa manance orice momeala folosesti. Alteori, trebuie sa iti folosesti atent tehnica de pescuit la musca pentru a prinde pastravul.
Momeala pentru pastravul de munte
Zapada topita se varsa adesea in lacurile alpine prin rauri, iar pescarii par sa alerge spre malul lacurilor atunci cand vor sa prinda pastrvul indigen. Aceasta abordare are sens, fiindca adancimea lacurilor ofera un mediu in care pastravul se retrage, insa raurile sunt si ele o sursa bogata pentru pescarii pasionati de aventura. Exista multe tehnici de pescuit pentru care poti opta in functie de locul in care pescuiesti. Iata cateva lucruri pe care orice pescare este bine sa le cunoasca:
ECHIPAMENTUL
Pentru pescuitul la pastrav ai nevoie de scule de pescuit fine, usoare care sa fie usor de aruncat pe dinstante medii. Un alt aspect foarte important al echipamentului folosit este precizia lansarii acestuia, astfel incat partida ta de pescuit sa fie un succes.
LANSETE
Pentru pescuitul la munte, mai ales pentru pescuit la pastrav, este indicat sa ai lansete usoare de 2 metri, cu actiune mica, potrivite pentru pescuitul la mal. Daca vrei sa incerci pescuitul mergand prin apa, poti folosi lansete si mai mici, de pana la 1,6m.
MULINETA
Poti folosi atat mulinete de musca, cat si mulinete de spinning. Diferenta este ca, folosind mulinete de musca trebuie sa ai si un snur de pescuit la musca si sa fii foarte atent in aruncarea mustei. Aceasta tehnica se invata in timp si este mult iubita de impatimitii de pescuit la munte.
Pe de alta parte, poti folosi cu succes si mulinete de spinning, mulinete din categoria usoara, cu greutate redusa si miscare fluida. In principiu pentru pescuitul la munte, dar mai ales pentru pescuitul la pastrav, ai nevoie de mulineta subtire.
NALUCI
Cel mai important atuu ale unui pescar la pastrav sunt nalucile, fie ele linguri rotative sau oscilante, muste plutitoare sau scufundate, voblere, sau twistere. Pentru a nu fi depistat de catre pastravul indigen pescarul trebuie sa arunce momeala in amonte. Voblerele sunt o alta naluca foarte buna la pescuit la munte, in aval, conducandu-le prin apa la marginea suvoiului, printre pietre sau pe langa copaci cazuti si alte agatatori. Totusi, twisterele castiga teren si in pescuitul de pastrav indigen datorita miscarilor extrem de naturale, a coloritului si preturilor foarte accesibile. Foarte important, daca o anumita culoare nu da randament, schimbarea ei poate face diferenta.
CULOAREA NALUCILOR
Pastravul este un peste cu o vedere extrem de fina. Din acest motiv nu doar forma momelii este importanta ci si culoarea acesteia. Mai mult, culoarea preferata de pastrav depinde foarte mult de perioada zile, anotimp, vreme si multi alti factori care, la pescuit la munte se pot schimba de la o ora la alta. De obicei intr-o apa limpede se prefera nalucile cu nuante argintii, naturale. Pentru ape tulburi poti alege culorile galben fluorescent, verde si negru, insa cele mai bune rezultate le poti obtine cu nalucile roz.
Pescuitul la pastrav este o adevarata provocare pentru pasionati si incepatori. Fiindca este un peste atat de important pentru Romania, pescuitul este admis doar cu undita. Avand carne gustoasa si lipsita de oase, pastravul indigen ii surprinde cu gustul sau fin chiar si pe cei mai pretentiosi apropiati. Scapa de stresul orasului si bucura-te de o experienta in natura.
Sursa foto: pexels.com